Свързани новини

26.06.2020 15:24

71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

Видян 1405 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната, предаде БНР.


През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.


Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.


От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.


През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.06.2020 17:38

    И по-голямо одобрение имаше за влизане в ЕС, но станахме и много по-бедни и много по-корумпирани и много по-зависими! Дали изобщо му дреме на някой за България за да допуснат такава мафиотска ситуация и няма ли други причини да търпят това цинично положението в България?!

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на