Свързани новини

26.06.2020 13:42

По-скъпа клинична пътека за К19

Видян 3148 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предстои значително увеличение на клиничната пътека за коронавируса както и поемане на разходите на болниците за скрининг за Covid-19, заяви пред медиите шефът на БЛС д-р Иван Маджаров. Съответните текстове ще бъдат разписани в новия Анекс към Рамковия договор (НДР) около 10-12 юли, добави той, без да се ангажира с конкретни числа.   До решението се стигнало след разговор със здравния министър Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева, предаде Lexmedicanews.com.


Ще има и преговори по проблема със заплащането на PCR-тестовете, поради множеството сигнали на недоволство от страна на граждани, които се оплакват, че лечебните заведения искали от тях сами да заплатят изследванията. От частните болници пък излязоха с искане МЗ или НЗОК да поемат разходите, за да не се налага те да се заплащат от джоба на пациентите, но и да не са за тяхна сметка.


Дали РCR тестът ще се поеме частично или напълно все още е въпрос на преговори, а крайното решение ще бъде регламентирано с Анекса към НРД, обясни д-р Маджаров. Припомняме, че в момента цената на клиничната пътека за лечение на заразените с коронавируса е 600 лева.


"Цялата офанзива с тестването е за представяне на повишаващ се брой заразени с коронавирус, за да се аргументира усвояването на едни 6 млрд. евро”, заяви на свой ред д-р Антония Първанова, бивш зам.-шеф на здравната комисия в НС и бивш евродепутат. „По 510 000 лв. на ден се харчат, за да се докара бройката на случаите с К-19, защото ако не се покаже проблем, няма да има безвъзмездни пари от ЕК”, подчерта тя. „До края на септември Европа иска всяка държава да разработи план за преструктуриране и реформиране в здравния сектор”, обясни в предаването Седмицата на Дарик радио самият министър Ананиев. Той уточни, че ако защитим своя проект за реформа, ще получим от Европа въпросните над 6 млрд. евро безвъзмездна финансова помощ.


„Ето заради това ще има и пандемия, и втори пик на първата вълна, и първи пик на втората вълна, и изобщо 9 бала вълни ще има докато всичката тиня от дъното се вдигне, защото в мътната вода се ловят големите риби", прогнозира Първанова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 28.06.2020 11:20

    Като се има пред вид, че данните жестоко и грозно се манипулират, това е поредното източване на здравната каса!!! Мафията не спи и по време на чума....

  • 001 Anonimen 26.06.2020 16:08

    Да, раздавайте им пари, че направо ОБЕДНЯХА лекарските мафии напоследък! Те затова ще предлагат пари / както сигнализираха близки на починали от други болести)срещу съгласие да обявяват всеки починал, че е от КОВИД19 за да ЛАПАТ, ЛАПАТ....Сега цели гета ще лежат на наша издръжка с храна 3 пъти дневно, кеф!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак