Свързани новини

26.06.2020 09:30

БГ роми разпалиха огнище на Covid-19 в Италия, усмиряват ги с войска

Видян 1905 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Група заразени с коронавирус български граждани, които пребивават в Италия, съживиха страха от нова карантина на Апенините. Общо 49 са позитивните за Covid-19 българи в южноиталианското селище Мондрагоне край Неапол. Заради тях селото бе поставено под строга карантина, а около него бе очертана забранена за движение “червена зона“, предаде euractiv.bg.


В Мондрагоне има цял български квартал, а в пет сгради от доста време живеят само български граждани, предимно от ромски произход.


Здравните власти започнаха масовото тестване, след като бременна българка е постъпила в болницата с оплаквания, а след се оказала позитивна за коронавирусна инфекция, събщи д-р Гаетано Ривеци от местната здравна инспекция. Пациентката не говорела и дума италиански.


След направени над 600 теста 49 българи са дали положителен резултат, а 13 от тях са избягали след взимането на PCR тестовете и следите им засега са загубени. Общи 19 души са настанени за лечение в специално обособено отделение в близката болница.


Това доведе до нарастване на страховете сред гражданите на Мондрагоне заради риска от възможно разрастване на епидемията. Има сериозно напрежение около петте сгради на жилищния комплекс и местните власти бяха принудени да сложат здравен кордон в понеделник вечерта.


Българи, които са тествани негативно, настояват да им се разреши да напуснат домовете си, за да да отидат на работа. Всички те живеят ден за ден и работят на черно.


Тази сутрин се стигна до сблъсъци с властите заради затварянето на зоната. Ииталианска общност обвинява българските граждани, че нарушават карантината и разпространявали заразата, защото се движат потайно нощем. Зоната е с висока степен на криминална дейност, а за живеещите там българи се смята, че осигуряват трафика с контрабандни стоки, както и приток на работна ръка за сезонна работа.


За овладяване на положението на място е изпратена войска. Властите се безпокоят, че и в друго части на зоната около Неапол, където са дошли временни сезонни работници може да има скрити коронавирусни огнища.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец