Свързани новини

24.06.2020 10:14

Ще искаме удължаване на предпазните мерки и след 30 юни: Кунчев

Видян 1173 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

                   При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към контрола над изпълнението на съществуващите предпазни мерки. Той ще бъде затегнат, но въвеждане на нови ограничения не се предвиждат. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.  Ще искаме удължаване на предпазните мерки и след 30 юни, посочи Кунчев.


320 души са лежащо болните в момента. 20 процента от заразените се нуждаят от болнична помощ, а 4-5 процента - от сериозна помощ в интензивен сектор. Заразените са разпределени на клъстъри, обясни експертът.


Специалистите полагат усилия за ограничаване на получените огнища. Напоследък обаче се наблюдават и отделни случаи на други места в страната. Това, по думите на д-р Кунчев, означава, че сме в прехода към дифузно заразяване. Нови случаи ще има там, където се допусне неспазване на мерките, категоричен беше той.


Експертът не може да обвърже достигането на определен брой заразени с евентуално връщане на мярката за оставане по домовете: "Въпрос на експертна преценка е, включително и на това какви са случаите. Ако при пасажа на вируса през хората наистина се стигне до намаляване на неговата инфекциозност /само че за момента нямаме такива данни/, е възможно хората да го карат много по-леко..."


Доц. Кунчев заяви, че много внимателно се следи какво става германската кланица, станала огнище на заразата в последните дни. Там работят български работници, част от които са се прибрали у нас. Затова има вероятност от внос на зараза.


Ангел Кунчев призова хората да слушат тези, кои носят отговорност. Той подчерта, че намирането на баланс между грижата за здравето на обществото и опазването на икономиката е много трудно и това е основната задача на специалистите, ангажирани с организацията на борбата с вируса.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.