Свързани новини

23.06.2020 14:00

Криза поне до 2023 г., липсата на икономически мерки в карантината бе самоубийство: проф. Стив Ханке

Видян 9086 пъти | Коментари 3
Гласували 4 рейтинг: 4.2500
много слаба слаба добра много добра страхотна

          В ексклузивно интервю за 19 минути, което подготвяме от началото на май, проф. Стив Ханке от университета Джонс Хопкинс в САЩ казва тежки истини какво чака България поради липсата на адекватни икономически мерки в корона-кризата, колко ще се точи тя в следващите години, ще могат ли „лепкавите пръсти на правителството”, както ги нарича, да пипнат огромния резерв на БНБ, който крепи Борда, или той ще бъде даден без бой на Европейската централна банка, както и спазват ли се наистина правилата в Еврозоната или всеки си прави, каквото си иска, особено с наличните корона-оправдания през последните месеци.

Понеже се надяваме на скорошно влизане в Европейския банков съюз и чакалнята на Еврозоната, където разчитаме на ясни правила и регламенти, бихте ли обяснили скандала между Германия и Европейската централна банка?

Конституционният съд на Германия постанови, че програмата на ЕЦБ за купуване на бондове нарушава немския закон. Но това решение просто ще бъде игнорирано от ЕЦБ. Регламентите на ЕС станаха гъвкави като ластик. Погледнете дори само Маастрихтските критерии. Имаше правила какви да бъдат дефицитите на държавите – членки. Обаче тези правила не устройват политиците. И те ги прегазват. Политиците в ЕС си играят по някакви собствени неписани правила.

Колко дълга виждате кризата в ЕС и България, която стартира и колко силно ще я почувстваме? Коронавирусът ли е истинската причина за нея или навлизането в рецесия още през есента на 2019 г?


Целият ЕС, включително България, има дълбок проблем. По най-оптимистичния сценарий не очаквам достигане на нивото на реалния БВП да достигне равнищата преди К19 в повечето европейски страни преди 2023 г. А най-вероятно ще стане и по-късно. Шведският либерален подход се оказва най-ефективен за предотвратяване на икономическите вреди от COVID-19.


Има голям спор за предкризисния ръст на българската икономика през 2019 г., който беше преоценен от очакваните 3,4-3,6% на 3% от НСИ, но български професори казват, че всъщност е 0,9% - кой е прав?



Българските професори са много по-близо до истината от НСИ.

Не смятате ли, че се налагаше да имаме икономически щаб в кризата, както имаме здравен? Какво бихте препоръчали на един такъв съвет, за да съхрани българската индустрия, сектора на услугите, туризма и заетостта?


Такъв щаб би влязъл твърде късно в играта. България, както повечето държави, не


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 24.06.2020 12:07

    Отговора на въпроса: "Вярно ли е, че с очакваното ни влизане в ERM II и Европейския банков съюз може да има записаната в закона на Владислав Горанов и Менда Стоянова 15% девалвация/ плаване на лева?" не е удоволетворителен.Не се разбира има ли вероятност след приемането ни в чакалнята на ERM II и Европейския банков съюз дали има вероятност лева да девалвира с 15 %? Което ако се случи, ще е драматично съдбоносно за всички обикновенни българи.

  • 001 Anonimen 23.06.2020 18:21

    след 30 години ,пак трябва да сваляме НОВИЯ ТОДАР ЖИВКОВ

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще