Свързани новини

23.06.2020 09:27

До 25% скок на таксите във ВУЗ: честито от МОН

Видян 2204 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение на студенти и докторанти за следващата учебна 2020/2021 г. Сумата за кандидатстване във ВУЗ остава същата – 50 лв., за висшите военни училища тя е 40 лв., а з БАН и научните организации – 30 лв.


В 18 държавни университета таксите за обучение на студенти се увеличават с 5% до 25%, или от 20 до 170 лв. спрямо миналата учебна година. При 15 държавни висши училища няма промяна. Таксите за обучение на докторанти при 10 държавни висши училища се вдигат между 5% и 65 % (от 40 до 500 лева). При 23 държавни висши училища и Българската академия на науките няма промяна, съобщиха от правителствената пресслужба.


Средната такса за обучение в държавните университети в страната е 950 лева.


Засегнати са 153 000 младежи. От тях 148 700 студенти и 4300 докторанти в редовна и задочна форма на обучение. Очаква се от таксите за обучение и кандидатстване държавните университети да съберат 148 млн. лева.


Таксите за част от специалностите на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъдат увеличени през новата учебна година с между 20 и 150 лева, предаде Медиапул.



Поскъпва обучението по популярните "Информатика", "Информационни системи", "Компютърни науки" и "Софтуерно инженерство", за които вече ще се плащат 900 лева при 800 лева на година в момента. По 800 лева (при 750 лева в момента) ще струва годишното обучение по "Компютърно инженерство" и "Комуникации и физична електроника" (Физически факултет).


Със 140 лева поскъпва годишната такса за специалностите от Стопанския факултет "Стопанско управление", "Икономика и финанси" и "Счетоводство, финанси и дигитални приложения" (на английски език), както и за "Регионално развитие и политика" в Геолого-географския факултет. Първокурсниците редовно обучение в тях ще плащат по 600 лева на година.


Толкова става таксата и по "Религията в Европа" и "Теология" (увеличение от 500 на 600 лева), по "Философия" (увеличение от 580 на 600 лева). За обучението по "Философия" на английски език таксата се увеличава от 854 лева на 900 лева.


По 900 лева ще са таксите по специалностите "Агробиотехнологии", "Биология", "Биомениджмънт и устойчиво развитие", "Екология и опазване на околната среда", "Молекулярна биология", "Биотехнологии", "География" и "Геология", "Геопространствени системи и технологии", "Приложна математика".


От 640 на 700 лева се увеличава таксата за първокурсници по "Математика" и "Статистика". За "Графичен дизайн" и "Музикални медийни технологии и тонрежисура" вече ще се плащат по 800 лева на година при 780 лева в момента.


Поскъпване на обучението ще има и в икономическите университети. През последните години броят на студентите в тях, за които държавата отпуска субсидии, постоянно намалява. Целта е средства да се насочат към специалности, за които има търсене и недостиг на пазара на труда за сметка на икономическите, в които има свръхпроизводство на кадри.


продължи >>

Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

Един ден, в който ще гледате философски на живота

Един ден, в който ще гледате философски на живота и ще