Свързани новини

22.06.2020 09:24

Как се точат парите ни през учебници, а помните ли онези за бедни от МОН и Просвета: Лукреция Бодурова

Видян 7429 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Понеже издателство Просвета – София сложи за шефка на фондацията си кумата на министъра на образованието, а той разправя, че в това няма никакъв конфликт на интереси, напомняме една история от началото на управлението на Красимир Вълчев на този пост. Историята с черно-белите учебници за бедни: подобна дискриминация звучи актуално днес покрай щатските вълнения, но е един от най-големите скандали в тази сфера в цяла Европа. Тя не само трябва да бъде помнена, но и да се търси съдебна отговорност, че с нашите пари, от нашите данъци се плащаше за подобно кощунство, а 1 другар от борда на издателството даже бранеше в близки до него медии тази отвратителна подигравка с българите. ВСЯКО ТРЕТО ДЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЕ В БЕДНОСТ, това го забравят онези, които работят с големите милиони от джобовете на родителите, от чиито данъци върху заплати се вземат парите за учебници. А вижте по каква порочна схема се разпределят от МОН през директори до учители. Лукреция Бодурова, бивш началник на сектор Учебници в МОН от 1998 г. до 2003 г., когато кръгът, който и до днес владее МОН чрез адреналинки и техните половинки, приятелки и приятели, я отстранява. Добавяме, че София Димитрова – тогавашната шефка на Средно образование в МОН по-късно става началник на фондацията на издателство Просвета – София, а кумата на министъра и съдружничка на съпругата му поема поста от нея – Мария Маргаритова, съпруга на председателя на Комисията за защита на потребителите.



ЗАЩО ЛИ ТЯ НИКОГА НЕ СЕ СЕЗИРА ЗА ТОВА ОТВРАТИТЕЛНО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО, ТОВА НЕМИСЛИМО ДИСКРИМИНИРАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ?

- Г-жо Бодурова, как ще коментирате приумицата на издателство Просвета да предложи учебници за бедни и богати – цветни за по-състоятелните семейства и черно-бели за „притеснените“? Тема, която, знаете, предизвика вълна от възмущение в обществото.
 
- Смятам, че това е недопустимо. Учебник, одобрен от МОН по определени изисквания, е недопустимо да има копие. Черно-белите учебници не съответстват на изискванията на процедурата за оценяване и не могат да бъдат разпространявани в системата. Това е нарушение на закона!



- Министерството обяви, че спира черно-белите учебници...

 
- Но защо въобще е позволило те да бъдат издадени? МОН трябва задължително да извършва контрол върху учебниците, които се издават и ще се разпространяват в системата. МОН се е превърнало в обслужващо звено на издателствата. От момента, в който поръча процедурата, до разпространението. И освен че ги обслужва, плаща почти двойно по-високи цени за учебниците с пари от държавния бюджет. Учебниците се плащат много по-скъпо от това, което струват в действителност. А ако издателство Просвета наистина е искало да разпространи този тираж с черно-бели учебници, то тяхната цена би трябвало да е с поне  50% по-ниска, отколкото тази на учебниците с нормални илюстрации, а не само с 30 на сто. Но дори и в момента цената на одобрените от МОН учебници не отговаря на действителната цена и МОН плаща едни грешни пари за учебници.
 
- Защо се допуска това?
 
- Защото наредбата е така конструирана, че да създава корупционни схеми. И тези схеми не са от вчера, те действат поне от 2002 година досега...:учителят дава оценка на учебник, който вече е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 любопитен 24.06.2020 07:06

    защо не се одобри един учебник и де се издава само той,така ще се спестят милиони,а сега няколко проекта и караници на кой да бъде издаден

  • 002 Anonimen 23.06.2020 15:25

    "...Не е тайна, че всички директори и учители получават процент за това, че са предпочели учебниците на едно или друго издателство..." Какъв е този процент? Може ли да бъде даден пример? Значи всяко издателство си има тарифа и я раздава на базата на поръчани учебници, това ли да разбираме? В това твърдение май нещо не е наред?!

  • 001 Anonimen 22.06.2020 11:49

    Вълчев няма данните и компетенцията за министър, камо ли на образованието. От къде го намериха този мушморок, който дори не може да говори грамотно, камо ли правилен бълг.език. Това е точно като с министъра на културата, без никаква култура, ама то всички министри не са си на мястото и не заслужават поста си

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат