Свързани новини

22.06.2020 09:23

„Непознатият текст” на матурата след 7-ми клас е от тетрадка на Просвета, за което шефства кумата на министъра Вълчев

Видян 9038 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Родители са гневни, че преразказът на непознат текст, който се падна на матурата по български език и литература след 7-ми клас, всъщност е познат и фигурира в учебна тетрадка на издателство Просвета, съобщиха пред Ефир 2 майки на ученици. Само напомняме, че шефка на фондацията на издателството Просвета е кумата на министъра на образованието и съдружничка на съпругата му, а неговото министерство дава темите за изпита. Толкова просто! Децата, които са си купили учебник и учебната тетрадка към него от издателството, свързано с роднина на министъра, са били подготвени и ще имат по-добри оценки за влизане в добрите гимназии, което пък ще определи цялото бъдеще на много от тях. Едни ще бъдат обречени на бедност за цял живот, а други ще бъдат любимци на съдбата по политически причини. ЕС, 21 век...


На изпита се падна преразказ на част от Задача с много неизвестни на Братя Мормареви, единият от които е баща на Кънчо Стойчев – човекът, който обяви по телевизията, че премиерът Бойко Борисов няма език като на записите с неговия глас.


„Ситуацията е скандална, защото това е неравнопоставеност между децата, които са учили по материал на други издателства. В тях производението не фигурира. Докато на матурата се пада същият текст и задача, както е в учебната тетрадка на Просвета, коментираха родителите. Те изпратиха доказателства със снимки от помагалото, като възнамеряват да сезират прокуратурата. От тях става ясно, че материалът е в трети урок, който е взет през февруари, т.е. преди карантината. Учениците, които са с учебници на „Просвета“ са го взели в клас и са имали необходимата подготовка, допълниха майките.


"Няма индикации за проблеми по време на изпита", увери на матурата зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Според нейната оценка текстът е достъпен за учениците и не би трябвало да създаде проблеми. Падна се петата глава - "Когато триъгълникът не е тъпоъгълен", излязла под перото на писателския екип Марко Стойчев и Мориц Йомтов с литературен псевдоним Братя Мормареви. Близо 60 хил. ученици се явиха на националното външно оценяване преди три дни. Те решаваха в първата част тест с 25 въпроса, който им носи 65 точки от възможни 100. Преразказът е втората част от матурата и носи 35 точки.



Именно заради вероятен конфликт на интереси между министъра на образованието Красимир Вълчев и издателство Просвета, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започна разследване, след разкрития на 19 минути.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на