Свързани новини

16.06.2020 16:06

Радев за новото НСО: Удар срещу държавността

Видян 1553 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Създаването на нова Национална служба за охрана (НСО) в МВР би било удар към държавността, а не към президента, коментира държавният глава Румен Радев, цитиран от Медиапул.


Той не каза дали ще наложи вето върху промените в Закона за МВР, които регламентират създаването на новата структура, но от изказването стана ясно, че има резерви към нея.


По думите му всяко решение в сферата на националната сигурност трябва да се ръководи от ясни критерии за ефективност, ефикасност и безопасност.


"Моето решение относно закона ще обявя в указания в Конституцията срок. Този закон трябва по някакъв начин да потвърди, че отговаря на тези критерии, според мен засега той не отговаря", добави Радев.


Решението на управляващите да създадат ново охранително звено, дублиращо функциите на НСО, но вече под шапката не на президента, а на МВР, очаквано провокира много въпроси. Отговорите на почти всички от тях стигат до две тези. Първата е, че така се изземват лостове за влияние от президента Румен Радев.


А втората е, че се отваря врата към още по-лесна, по-неконтролирана и дискретна възможност за държавна охрана.


Промените в Закона за МВР предвиждат Жандармерията и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се слеят в ново звено, ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция Митници.


Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.


Засега няма яснота как ще се избегне дублирането на функции между двете структури и какво ще се случи с НСО, ако част от задълженията ѝ преминат към МВР.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.