Свързани новини

16.06.2020 18:06

Милиони евросубсидии за отрова за пчелите и хората

Видян 5326 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

            Три години поред фирма-монополист причинява масов мор с химикати, но наказани няма, сочи журналистическо разследване на Валя Ахчиева за Euractiv.bg. Оказва се, че местни арендатори пръскат царевицата със забранени за ЕС вещества, при това с европари. Все една и съща фирма правела това, твърдят пчеларите – Сортови семена–Вардим, която била свързана с фирмата Октопод инвест холдинг и Светлозар Дичевски.
Отровата убива пчелите и нарушава цялата екосистема в региона. Разказват, че има открити умрели птици, животни и влечуги. В почвата и в растенията са открити забранениете химикати тиаметоксам и имидаклоприд. Тези отрови са установени с изследвания на акредитирана европейска лаборатория. Експерти твърдят, че веществата вредят и на хората, но българските власти не правят нищо, подчертава Ахичева.
БАБХ-Плевен пък дори не е сигнализирала прокуратурата. От МЗХГ също не са направили нищо, след като погазването на европейското законодателство продължава с години.Държавното обвинение пък отказва да разследва, тъй като прокурорите не били откривали престъпление.
Кметският наместник на с. Петокладенци Марио Дончев твърди, че фирмата Октопод инвест холдинг не уведомява предварително кметството, че ще извършва пръскане, както е според Наредба 13 на МЗХГ.
Оказва се, че същата тази фирма е сред най-субсидираните производители на зърно у нас, за което Капитал пише още през 2014г. Тогава изданието посочи, че 5 компании на Дичевски са окупирали


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.06.2020 14:36

    След като онези които са поставени да защитават живота и здравето на хората, съществата и природата, не го правят. Обществото има пълното право да избие алчните търговци който тровят и убиват ПРОТИВ Човешката ВОЛЯ!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв