Свързани новини

16.06.2020 09:41

Избори на 15 юли в С.Македония

Видян 1968 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          Основните политически партии в Северна Македония се съгласиха в понеделник да насрочат забавените заради коронавируса избори за 15 юли след седмици на спорове за новата дата, докато страната се бори с втора вълна на инфекцията, предаде indopremier.com.

Мандатът на техническото правителство трябваше да изтече през април, за когато първоначално бяха насрочени изборите. Тъй като вотът беше отложен заради вируса, основните партии в страната влязоха в битка как да се действа.

Бившите управляващи Социалдемократи (СДСМ) на Заев настояваха за нови избори възможно най-скоро, докато десните им съперници от ВМРО -ДПМНЕ  акцентираха върху загрижеността за здравната ситуация в страната. В края на април страната бе изправена пред скок на заразените с COVID-19, регистрирайки над 4000 случая и близо 200 смъртни при население от два милиона души.

"Не можем да понесем по-голяма криза от сегашната със служебно правителство и без парламент", каза премиерът и лидер на социалдемократите Зоран Заев след среща с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мискоски. Прогнозите са тази година икономиката да се свие с 3.5%. (2 пъти по-малко от нашата).

Заев се съгласи изборите да бъдат на 15 юли, дата предложена от неговите съперници. Християн Микоски също потвърди, че ВМРО -ДПНМЕ ще "участва в изборите" и "ще победи източника на кризите: Зоран Заев и СДСМ".

Заев се оттегли през януари, за да проправи път за предсрочните избори, след като Европейският съюз не успя да отвори вратата за Северна Македония да започне преговорите си за членство. Това беше основната цел на администрацията на Заев и причината неговото правителство да се съгласи да приеме политически непопулярния в родината му ход за добавяне на „Северна“ към Македония. Това беше отстъпка за прекратяване на дългогодишен спор със съседната страна-член на ЕС Гърция, коментира сайтът.

Месеци по-късно, през март, ЕС най-накрая даде зелена светлина за Северна Македония да започне преговорите си за присъединяване, успех чрез който партията на Заев се надява да постигне победа.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион