01/03

Свързани новини

12.06.2020 09:27

Вижте какво става с ТЕЦ София

Видян 1640 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



"Искам да ви разкажа за това, което ще се случва на територията на ТЕЦ-София, но без политиката в него.
Чисто, икономично, високотехнологично и дори арт. Това е бъдещето на отпадъците на нашия град. Краткосрочното бъдеще. Официално се нарича „Инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF“ или така наречената 3-та фаза на Интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община (първите две отдавна работят). Хората от кварталите около ТЕЦ София, които ходиха да я видят „на живо“  в центъра на австрийската столица я наричат „Виенския завод“. В европейските градове са разположени още над 400 такива, и съседите от Белград се готвят да са направят. 
Нашата инсталация е  проектирана от датската компания Ramboll A/S с подкрепата на Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Ramboll A/S имат проектирани 70 такива инсталации в Европа, САЩ и Азия.
Всички тези инсталации са в големите градове, до жилищните райони, защото осигуряват топлоенергия и електроенергия. На ниски цени.
Зад този софийски проект стоят усилията на много хора, които искат по-чист град и направиха така, че да  спечелим 157 538 011 евро без ДДС.
Впрочем, този проект е факт, защото Европа го прие, тъй като отговаря на най-съвременните технологични и екологични изисквания. Никой не иска съседът да го замърсява, нали.
Какво ще се случи, когато инсталацията, която вече си има и адрес, стане факт:
Ще бъде чисто. Защото намаляваме под 10% отпадъците за депониране. Вече е време да сложим край на тази практика.
Ще бъде екологично. Защото няма повече да позволяваме отделянето на замърсители във въздуха. Емисиите от прах от ТЕЦ София ще бъдат с 9,6% по-малко. А от въглероден оксид със 7%.
Ще бъде икономически изгодно и ще сме част от общия процес на кръговата икономика. Ще произвеждаме от отпадъците 55 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства и 19 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
По-ниските разходи ще доведат до по-ниска цена на топлинна енергия (прогнозно с близо 4% спрямо действащата от 01.05.2020 г.).
Спестяваме
:
17 млн. лв. на година от такса за депониране;

65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво; 
16 млн. лв. от природния газ на година
Намаляваме разходите за закупуване емисии с 5 млн. лв. годишно;

  11 млн. лв. на година за транспорт и оползотворяване на РДФ-горивото от завода за отпадъци.
Инсталацията ни е арт атракция. Защото има красив дизайн и може да се превърне в място за толкова много култура, спорт, социални дейности и каквото още градът реши.
В Копенхаген могат да карат ски на своята инсталация. И това изобщо не е екзотично.
Проектът в София предоставя възможност да получим място, което да се превърне в още един символ на града, място което се отъждествява със столицата.
Не вярвайте на фейк новините и хейтърите, които ни заливат с информация, че проектът може да е модерен и високотехнологичен, но понеже сме българи, няма да ни се получи. Това е обидно като теза.
Не вярвайте на тези, които, често пъти по лобистки подбуди, разказват, че е най-добре да си караме отпадъците в частните заводи за преработка!",
пише общинският съветник Малина Едрева.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на