Свързани новини

10.06.2020 15:56

Здравната ни система е заплаха за националната сигурност: ДАНС

Видян 1188 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравната система в България се превръща в една от основните заплахи за националната сигурност. Това става ясно от доклада за дейността на ДАНС през 2019 г.


За първи път контраразузнавателната служба обръща толкова внимание в докладите си на здравния сектор.


Здравеопазването в България се намира в задълбочаваща се финансова и кадрова криза, твърди годишният доклад на ДАНС. Предложенията за решаване на проблемите пък предизвикват допълнителни конфликти в сектора и допринасят за общественото недоверие към предлаганите в България здравни услуги. В същото време тази сфера има един от най-големите бюджети, възлизащ на над 5,5 млрд. лв.


Именно заради състоянието на сектора се увеличават българите, които предприемат медицински туризъм, търсейки по-добро лечение. Това пък развивало и схеми за трафик на органи за трансплантации в чужбина, твърдят от ДАНС в доклада си до правителството. Възможностите за превенция и лечение на детските и общественозначимите заболявания в България са ограничени, болниците свиват услугите, които предлагат, а диагностиката на болестите е закъсняла и некачествена, твърдят агентите.


опълнително лечебните заведения влизат в разнородни схеми за източване на НЗОК, неправомерно се дават инвалидните свидетелства и се усвояват пари за лекарства, медицински изделия и помощни средства, твърди още докладът.


В България има дефицит на лекарства заради паралелен износ към други държави, т.е. внесени за продажба в страната медикаменти след това се реекспортират. Освен това част от фармацевтичните компании изтеглят продуктите си от българския пазар. Тази ситуация всъщност развива контрабандата на лекарства, става ясно от доклада на ДАНС. Все повече ставали случаите медикаменти да се внасят в страната или през онлайн платформи, или чрез т.нар. куфарни търговци, твърдят агентите. Тези лекарства не се контролират за качество и употреба. А в отделни случаи са засичани и медикаменти, които са забранени за употреба в държавите от ЕС и са потенциално опасни за здравето на хората, които ги ползват.


“Възникващите в различни региони на света огнища на нови и силно заразни вирусни заболявания ще продължават да създават рискове за живота и здравето на населението, особено в контекста на големите възможности за разпространение посредством придвижване на хора. Разходите за организация на лечението на заразените, превенцията и карантинните процедури вероятно ще наложат натиск върху бюджетите, в т.ч. необходимост от допълнително преразпределение на ресурси към сектор Здравеопазване, пише още в доклада на ДАНС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв