Свързани новини

10.06.2020 09:55

Окончателно: 9% ДДС за ресторанти, кетъринг, книги, бебешки храни и пелени

Видян 2403 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът окончателно прие промените в Закона за ДДС, с които сваля ставката за ресторантьорите, кетъринг услугите, доставката на книги, както и за продажбата на детски храни и консумативи на 9%. Мярката засега се определя от управляващите като временна и антикризисна и ще важи до края на 2021 г. Промяната беше приета с голямо мнозинство - 150 народни представители бяха "за", „против“ – 2 и „въздържали се“ – 1.


Ресторантьорите вече заявиха открито, че няма да свалят цените, въпреки че косвеният данък ще бъде намален с 11 пр. пункта. Те обявиха, че ще използват парите за "укрепване" на бизнеса, а управляващите от ГЕРБ и НФСБ се съгласиха с това. В последствие имаше множество предложения за други стоки и услуги, но управляващите решиха да уважат само искането на депутатите от ДПС за детските храни и консумативи, предаде economic.bg.


9% ДДС ставка ще важи за настаняване, предоставено в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване на под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.


При книгите пък са включени и учебниците, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания.


Тази ставка ще важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.


БСП отново искаха намаляване на ДДС ставка на 9% за лекарства и медицински изделия, а от НФСБ бяха предложили към 9% ДДС да бъдат включени и общите туристически услуги.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.06.2020 10:30

    "Ресторантьорите вече заявиха открито, че няма да свалят цените, въпреки че косвеният данък ще бъде намален с 11 пр. пункта." БРАВО! МОЛОДЦИ!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.