Свързани новини

09.06.2020 10:30

Ненаказаните отровители на пчелите

Видян 5156 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Източник: Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA




В ранната утрин на 12-ти май, тази година, още преди изгрев слънце, пчелари отиват на своя пчелин в землището на село Петокладенци. От предния ден е започнала сеитбата на царевицата от фирма „Сортови семена – Вардим” , не само в тяхното село, а и в съседните – Стежерово, Божурлук и Татарци. Така е написал и представляващият  фирмата – Светлозар Дичевски в уведомително писмо до кмета на село Петокладенци – от 11-ти до 13-ти май ще сеят.


ВИЖ ВИДЕО ТУК!



Само че, отивайки на пчелина, стопаните усетили, че не могат да дишат. Толкова задушлив бил въздухът тогава.

И пчелите… започнали да умират.

Морът сред пчелите в този край на Плевенския регион продължил цели 3 дни. Пчеларите ги загребвали с лопати, пълнели чувалите с мъртви пчели. Те знаели каква е процедурата по-нататък, защото това не им се случвало за първи път. Това се повтаря вече трета година.

На  14-ти май  пчеларите пишат заявление до Областната дирекция  „Земеделие” в Плевен. На следващия ден при тях пристига комисия от държавни служители и ветеринарни лекари, за да вземат проби от умрелите пчели и от плевелите. Пробите отиват в акредитирана лаборатория „Приморис – България” в Пловдив.

На 22-и май излизат резултатите. В изследването на пчеларя Христо Христов, същият, който не можел да диша край пчелина в онази ранна майска утрин, пише, че и в растителната, и в пчелната проба е открито веществото „тиаметоксам”.

Това съединение е забранено за употреба в ЕС от декември 2018 година. Според Европейския регламент, веществото може да се използва като препарат за растителна защита само  в закрити помещения – оранжерии, например.

Тиаметоксамът е забранен

за пръскане в открити пространства, защото създава висок риск за пчелите. Те просто умират натровени. Други вещества също са забранени в ЕС по същата причина. Сред тях са „ клотианидин” и „имидаклоприд”. Пчеларите казват: „Натровиха ни пчелите пак”

Същото е било и през 2018-та и 2019-та година. И оттогава до сега – все едно и също: проверки, лабораторни изследвания и наказателни постановления, но наказанията падат в съда. В районната прокуратура в Плевен отказват да образуват досъдебни производства.

Тези, които използват

забранения препарат сякаш са недосегаеми

Пчелите са натровени, а отровителите остават ненаказани години наред.

Отиваме при пчеларите в село Стежерово, Плевенско, след като ни извикаха да видим и заснемем тяхната трагедия. Кошерите са 300 на брой. Те са в двора на къща в селото. Тук бяха дошли пчелари от целия Плевенски регион и всички те бяха преброили вече своите умрели пчели.

Стопанин на този дом е пчеларят Момчил Генев. Той ни показва умрелите пчели пред кошерите му. Истинска пътека от умрели пчели. Генев ни  разказва, че пробите и резултатите от сегашния мор по пчелите се били забавили много и това било грешка. Властите миналата година били обещали, че ще има денонощни проверки, денонощно наблюдение на ставащото по нивите… Само че нищо такова не се е случило. Сякаш искат и сега да се потули всичко. Техните кошери били заобиколени от ниви, които се обработват от голям арендатор. Около нивите има акациеви гори. И когато пръскали нивите, пчелите идват от гората с цъфнали акации, прелитайки през нивата. Така те са поразявани и умирали, когато се връщали в кошера..

Пчеларят Димитър Николов от село Биволаре е участвал в цялата съдебна епопея с отровените пчели преди 3 години. Той твърди, че нямало  наказани, защото



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева