Свързани новини

09.06.2020 10:13

Всички проверки и откритите нередности са отчетени: Танева

Видян 1020 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Категорично препоръчвам да не се прикрива информация за нередности, но и да не се хвалим с това, което установяваме". Така в предаването „Тази сутрин“ по бТВ земеделският министър Десислава Танева отрече обвиненията, че препоръчва да се мълчи за измами с евросредства.  Вчера разследващият сайт „Бивол“ показа видео от среща с производители на зеленчуци, в което земеделският министър призовава да „се придържат, че няма измами, иначе и това финансиране ще бъде спряно“.


„50% е проверката, а 5% е изискването по регламент. Десет пъти повече проверки и това е работа, която започна още миналата година. Не става въпрос за доверие, а за пълна увереност, че бюджетните средства на европейския и българския данъкоплатец се изплащат правилно. Имахме сигнали за измами и по мое решение проверките са завишени. Никога не съм смятала, че трябва да се хваля за тези проверки“, коментира Танева.


Земеделският министър уточни, че проверки са правени по програмата за Обвързана подкрепа, по която има малко над 20 хил. бенефициенти. При 3 400 лица средства не са изплатени заради открити нередности.


„В обществото ще се получи усещане, че хората, които работят в земеделието не са достатъчно коректни, а това не е така. В никакъв случай не съм искала това да остава петно на бранша. Срещата, от която се вади записът, е за мерките за подкрепа на сектора и допълнителни средства. Даже започва за това, че и по бързата подкрепа имат по-висока ставка“, посочи земеделският министър.


Танева беше категорична, че всички проверки и откритите нередности са отчетени пред Европейската комисия.


Танева коментира и организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев, който в ефира на bTV заяви, че в България се разпределят милиарди без особени проверки. Земеделският министър отговори, че когато плащането на земеделците с нередности е спряно, остават повече пари за работещите в сектора. Тя определи обвиненията му като „общи приказки, хвърлящи петно върху земеделските производители“.


„Скандалът не е заметен, няма мандат, при който да е работено на по-висока извадка за проверка. Това е в полза на данъкоплатеца. Те отиват при този, който работи. Браншовите организации имаха искане за по-високи проценти финансиране. Това не е нещо ново, това е професионален дебат, просто една реплика се вади извън контекста“, коментира още тя.


Ресорният министър посочи, че ведомството работи върху система за 100% контрол в сектора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог