Свързани новини

08.06.2020 18:00

Вече 5 в ЕС против раздаването на евромилиарди

Видян 2123 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Финландия се присъедини към групата на резервираните към новия Европейски фонд, който се очаква да разпредели 750 милиарда между държавите. А България очаква от него от 9 до 15 млрд. евро. В групата на резервираните попадат най-богатите държави с най-висок стандарт в Съюза, начело със скандинавското трио Дания, Швеция и Финландия, плюс Нидерландия и Австрия. Според Хелзинки трябва да бъде намален размерът на грантовете, сега предвидени като 500 000 000 000 евро  – парите, които ЕС ще даде без връщане на държавите по защитени от тях проекти – ние засега имаме готови само по софийското метро. Освен това, Финландия настоява за промяна в условията на заемите към другите държави – самата тя не изпитва нужда. На трето място се поставя условие падежът на общия дълг, който ще бъде разпределян като грантове, да бъде под 30 години. „Не искаме да спасяваме нови бедни, след като не трябваше да спасяваме и Гърция преди 5 години, да фалират”, гласи мнението на страната. На всичко отгоре, финансовият министър подаде оставка. Дамата сама инициира без покана акта, след като се разбра, че е усвоявала държавни пари – 50 000 евро, по проекти, преди да влезе във властта. Това със сигурност допълнително ще забави и ще изостри позицията на страната й. Този факт изобщо не е за подценяване. Финландия е единствената страна от еврозоната, където спасителните заеми по EFSF трябва да бъдат одобрявани от парламента. В останалите страни членки на валутния съюз това решение се взима от правителствата. В тази връзка, не се изключва възможността оставката на финансовия министър да е финт, за да бъде спряно разискването по темата.


Идната седмица ЕС трябва да вземе решение, но единно, по стартирането на размера на спасителния фонд – Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF).


 „С всеки изминал ден ситуацията става все по-сериозна“, казва съветникът към финландското финансово министерство Марти Салми.


„Според последните проучвания на общественото мнение, партиите, които категорично се противопоставят на отпускането на каквато и да е помощ и на каквото и да е увеличаване на EFSF, вече събират подкрепата на 48% от избирателите“, казва Салми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.06.2020 09:16

    nikakwi pari za na[ite kradci

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби