Свързани новини

08.06.2020 14:51

Турция решава за статута на Св. София на 2 юли

Видян 2012 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховната административна инстанция в Турция (Държавният съвет) ще се произнесе на 2 юли по съдебен иск по въпроса за статута на „Св. София“ – сграда в сегашен Истанбул, построена като църква през VI в., превърната в джамия през XV в. и в музей през 30-те години на XX в, предаде БНР.


Съветът ще разгледа жалба на Сдружението за постоянна служба на фондациите, историческите обекти и природната среда (Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği) срещу решението на турския министерски съвет от 1934 г. за превръщане на „Св. София“ в музей.


Институцията за пръв път ще разгледа въпроса по същество, след като до момента многократно е отхвърляла по различни причини допустимостта на исковете на граждани за промяна на статута на „Св. София“ от музей отново в джамия. 


Същото сдружение през 2005 г. внася иск в Държавния съвет, според който използването на „Св. София“ като музей е неправомерно и забраната за провеждане на мюсюлмански молитви в „Св. София“ представлява ограничение на свободата на вероизповедание и на съвестта. Искът е окончателно отхвърлен през декември 2012 г. От асоциацията през 2015 г. внасят иск и в Конституционния съд, който е преценен като недопустим. 


Ердоган поискал детайлно проучване на въпроса


Позовавайки се на свои източници, на 5 юни вестник „Хюриет“, съобщи, че на проведеното предния ден заседание на централното ръководство на Партията за справедливостта и развитието президентът Реджеп Тайип Ердоган е поискал да се проведе детайлно проучване по въпроса за статута на „Св. София“. Ердоган заявил, че въпросът е много чувствителен, но решението трябва да бъде взето от турската нация, пише изданието.


Според авторката Гизем Каракъш турският лидер е заявил, че туристите пак ще могат да посещават „Света София”, ако тя стане джамия, по подобие на т. нар. „Синя джамия“ (джамията на султан Ахмед I на площад „Султанахмет“ в Истанбул). 


На 29 май в „Света София” бе прочетена сура от Корана по време на церемониите по повод годишнината от превземането на Константинопол от османлиите. Това предизвика размяна на реплики между външните ведомства на Гърция и Турция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.