Свързани новини

05.06.2020 16:36

От 3385 открити културни ценности Божков е регистрирал 212: Прокуратурата

Видян 2100 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във  връзка с разследването по досъдебното производство, по което  Васил  Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени  престъпления против финансовата и данъчната системи, действията по претърсване и изземване в сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. “Московска“ № 43 в гр. София са започнали на 30.01.2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд.


На посочения адрес се помещава музей "Васил Божков“ към фондация "Тракия". По документ за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.


Претърсването стартира с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в НПК ред на всички помещения в сградата, като всяко едно  от тях беше условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на  поемни лица, на управителя на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД,  упълномощени юристи от фондация "Тракия“, експерти от НИМ (археолози  и  реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на  фондация "Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и  изследвания и уредник музей.


Ритмично продължават да се извършват и към настоящия момент действия по претърсване и изземване на посочения адрес. Достъпът на  разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от  служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ.


До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности, а обвиняемият Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта. Беше установено, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение  на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху  опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона.


Действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им. Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп