Свързани новини

05.06.2020 16:06

Отказах да закрия 8 училища: Вълчев

Видян 2231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Поликраище е със статут на общинско училище и общината може да предложи само закриването на училище, а като министър на образованието и науката мога да откажа или да приема предложението. В последните три години, откакто съм министър на образованието и науката, съм направил осем отказа за закриване на училища, които са по предложения на общините. Това каза министър Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос от Явор Божанков за решението на общината в Горна Оряховица за закриването на средищното Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Поликраище, предаде 24 часа.


Образователният министър заяви, че училището не трябва да се закрива, но е препоръчал на неговото ръководство да покаже резултати в рамките на една година.


От 2018 г. прекратихме националната програма, която подпомагаше и стимулираше до известна степен оптимизацията на училищната мрежа и закриването на училищата, каза министър Вълчев. Той уточни, че вече няма такава програма. С бюджета от 2018 г. променихме финансово-разпределителната формула в системата и вече финансирането на общините, а оттам и на училищата, не зависи само от броя на учениците. Имаме средства, които са за образователна институция, имаме и средства, които са за паралелка и по този начин бяха насочени между 60 и 70 милиона лева за финансиране на малките и на отдалечените училища. Отделно предоставихме 30 милиона лева за училища и детски градини с концентрация на деца и ученици от уязвими групи, като училището в Поликраище също е такова и получава средства. По този начин сме предоставили близо 100 милиона лева на училища, като това в Поликраище, информира образователният министър.


Направихме финансов анализ на училището в Поликраище, като в него има 43 ученици, но с тенденцията да остане с 35 ученици, според това колко ще са записаните в него ученици в първи клас, съобщи министър Вълчев. Категорично мога да кажа, че проблемът не е финансов, училището в Поликраище има и училищни земи - 280 декара, и близо 14 000 лева допълнителни приходи, а 5000 лева получава, като училище с концентрация на деца от уязвими групи, заяви образователният министър.


Той обясни, че проблемът не е и демографски, тъй като в село Поликраище има над 60 деца, които са в училищна възраст - от първи до седми клас. Предстоящите ученици да се запишат в първи клас са


продължи >>

Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне