Свързани новини

05.06.2020 15:32

Шествие в памет на Джордж Флойд в София ще бъде в защита на ромите

Видян 1882 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американски преподаватели организират утре в София мирен протест на бул. „Витоша“ в памет на убития Джордж Флойд и срещу расизма, полицейското насилие и погазване на правата на ромите у нас. Убийството на Джордж Флойд e катализаторът на протести не само в САЩ, но и в много други страни по света. Хора се събраха из цяла Европа и Австралия, за да се противопоставят на расизма, разказаха в сутрешния блок на бТВ тримата американски преподаватели.


Шествието ще се проведе от 16 часа на бул. "Витоша".  "Събитието ще е мирно и ще е и срещу неравенството спрямо ромите в България", каза Чарлз Филипс, учител в Англо-американското училище.


От малки ни подготвят, че може да има агресия към цветнокожите навсякъде – на улицата, в училище, в магазина, разказа Филип. Според него нещата не са така, както са били преди, определено са се променили спрямо цветнокожите: „Но в момента махалото се отплесна в друга посока, избирането на Обама не промени проблема с расизма, трябва цялото общество да си промени начина на мислене“.


Освен като част от протестите и отношението на полицията спрямо цветнокожите, Лорел Змолек, преподавател в Американския колеж в София, открива расизъм и по време на пандемията: "Повече чернокожи умират от вируса, понеже нямат достъп до лекарска помощ и работят помощни професии, без които няма как да съществуваме".


Според преподавателя от Луизияна Санди Ян всички се фокусират основно във вандалските прояви, а не виждат и мирните по отношение на протестите в САЩ.


Да не забравяме, че и всички революции започват с вандализъм, поясни тя. Санди Ян сподели, че е била обект на расизъм от полицаи: "Спирали са ме и са ми казвали: Ти си откраднала тази кола, това е унижение, поражда страх".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.06.2020 14:56

    Аман с тия роми!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и