Свързани новини

03.06.2020 12:21

Новите зелени мощности са все по-евтини от поддръжката на въглищните централи

Видян 1100 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Цените на възобновяемите източници се сриват и това е повратен момент в прехода към нисковъглеродна енергетика. Новите соларни и вятърни мощности стават все по-евтини в сравнение с поддържането на съществуващите въглищни централи.


Това сочи доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), предаде Дневник. Според междуправителствената организация цените на възобновяемата енергия са все по-ниски в сравнение с изкопаемите горива. Ситуацията може да улесни правителствата в усилията за зелено икономическо възстановяване от коронавирусната пандемия.


"Стигнахме важна повратна точка в енергийния преход," казва Франческо ла Камера, генерален директор на IRENA в изявление, цитирано от "Ройтерс".


От 2010 г. насам разходите за мащабните фотоволтаични инсталации са се свили с 82%, вятърните инсталации на сушата - с 39%, в открито море - с 29%.


Учените призовават за бърз "зелен" преход, за да се овладеят ефектите на климатичните промени. Същевременно годишният доклад на базираната в Абу Даби агенция показва, че дори само ако се има предвид цената, енергията от възобновяеми източници става все по-конкурентна.


Цената за работата на над половината от новите възобновяеми мощности, инсталирани през 2019 г., се е оказала по-ниска от тази при най-евтините нови въглищни централи. Освен това новите фотоволтаични и вятърни мощности са със средна цена на изграждане под тази, нужна за поддръжката на въглищните централи. Данните подкрепят поетапния отказ от въглищата, отбелязва IRENA.


Годишно може да се спестяват 23 млрд. долара от поддръжка на енергийни мощности, ако се използват вятърни и соларни източници за замяна на най-скъпите 500 гигавата, генерирани от въглищни, които са основно в Китай, Индия, Украйна, Полша, Южна Корея, Япония, Германия и САЩ. Глобалните въглеродни емисии биха намалели с 5% от всички генерирани през 2019 г.


Догодина близо 1200 гигавата от съществуващите въглищни мощности може да са по-скъпи за поддръжка, отколкото е цената за изграждане на фотоволтаични централи в голям мащаб.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и