Свързани новини

03.06.2020 09:25

Кой спекулира с бг данните за К19

Видян 4676 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Преди седмица Капитал публикува текст, който подлага на съмнение предположението, изказано от доц. Атанас Мангъров, че около 280 хил. българи вече са се срещнали с коронавируса, като по-голямата част от тях не са и разбрали за това. В изказването си той цитира изводите от данни, събрани от лабораторния лекар д-р Георги Тодоров, който преди няколко седмици направи първата платформа за публикуване на обобщени анонимизирани данни от тестове за коронавирус. Основният аргумент на "Капитал" е, че този начин на пресмятане - какъв процент от тестовете са положителни, не може да се прехвърля директно върху цялото население, защото това не е представителна за цялото население извадка.

Засега според моята сметка от данните на лабораториите в страната смъртността от новия коронавирус в страната ни е 0.04% - 120 починали на 278 000, срещнали се с вируса. Подобни данни съобщава и професорът по епидемиология и вирусология от университета в Станфорд Джон Йоанидис. Резултатът от моите изчисления се движи в неговия диапазон за Испания (25 088/2 956 000) - 0.8%, с тенденция за намаление към 21.05.2020 г. Сами и първи създадохме платформата и предизвикахме други да създадат още интернет базирани платформи за анонимни резултати, събрахме ги и ги анализирахме научно. Резултатите са ясни!

Испанското правителство направи много тестове, които са достатъчно точни, за да стигнат до своите данни за броя на хората, които са се срещали с коронавируса. Ние събрахме дори повече данни от 50-милионна Испания, резултатите ни са въз основа на акуратните тестове от всички лаборатории в страната и стигнахме до същите изводи, даже по-рано от испанците.
Реклама

Ние финансирахме платформата си сами, испанците - с обществени средства. Ето защо съм доволен, че си свърших работата като лекар, и благодаря на доц. д-р Е. Конова за идеята за направата на платформа, в която да се публикуват резултатите. Разбира се, благодарен съм и на русенците от "Уеберест" - ИТ специалистите, които помогнаха да се реализира самата платформа LabTestCovid19.com.

Убеден съм в основната цел на проекта - да помага за бърза и по-добра обмяна на информация между лабораториите.

България е една от страните в Европа, която е направила наистина представителна извадка за тестваните хора и екстраполацията върху цялото население с над 32 000 теста на човек от единия и над 60 000 от другия вид. В Европа има страни, например Австрия, която направи своята екстраполация и изводи за брой хора, срещнали се този вирус,


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни