Свързани новини

03.06.2020 09:24

ЕК: Големи инфраструктурни проекти в България нарушават европейските директиви

Видян 3625 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Мащабни" инфраструктурни обекти, за които България получава пари от Европейския съюз (ЕС), може да са в нарушения на директивите на Брюксел. Това става ясно от писмо, което Европейската комисия, и по-конкретно генерална дирекция "Околна среда", е изпратила до Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в средата на май, което "Капитал" получи през свой източник.


Писмото е по повод Директивата за местообитанията, с която е създадена мрежата "Натура 2000", и в него от дирекцията отбелязват, че е "констатирано неспазване на въпросните разпоредби" по мащабни проекти, съфинансирани от европейските фондове за периода 2014 - 2020 г. В писмото не се уточнява за кои проекти конкретно става въпрос.


ЕК подчертава, че при наскоро представените за финансиране големи инфраструктурни проекти се наблюдава неспазване на разпоредбите и по директивата и Закона за биологичното разнообразие.


Реклама


"Капитал" изпрати въпроси до екоминистерството за това писмо и какви действия ще предприеме министерството в съдействие с другите институции, за да гарантира, че се спазва директивата при въпросните проекти, но не получи отговор.


"Проектите, които са съфинансирани от фондовете на ЕС, подобно на всеки друг проект или план, който може да има значително отражение върху защитени зони по "Натура 2000", трябва да подлежат на подходяща оценка спрямо специфичните за съответната територия природозащитни цели. Липсата на специфични по територии природозащитни цели или установяването на природозащитни цели, които не отговарят на описания по-горе правен стандарт, осуетяват постигането на съответствие с изискванията по член 6, параграф 3", пише в писмото. От ЕК искат гаранция, че съфинансираните от ЕС проекти отговарят напълно на изискванията на Директивата за местообитанията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали