Свързани новини

01.06.2020 16:46

Как братя Явашеви осъдиха България в Страсбург

Видян 6262 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Братя Явашеви: Анани, починалият в неделя световноизвестен художник Христо (Кристо) и инженерът Стефан спечелиха дело срещу българската държава в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
Върховният орган единодушно е решил, че са нарушени правата на Явашеви на собственост върху семеен имот в Габрово.
Делото в Страсбург е било спечелено през ноември 2012 г., когато евроминистър е бившият кмет на Габрово Томислав Дончев. Той от своя страна в качеството си на градоначалник в периода (2007-2010 г.) не успява да намери време да разреши спора цивилизовано, без да се стига до дела в Европа.
Данъкоплатците пък платихме масрафа от € 20000 плюс присъдените от съда други разходи.
Тримата братя са наследници на инж. Владимир Явашев и притежават бившата семейна фабрика Химия и индустрия. Имотът е бил национализиран през 1947 г., а през 1992 г. реституиран на братята по Закона за възстановяване на собствеността на одържавените недвижими имоти (ЗВСОНИ).
Теренът на бившата фабрика е 4 дка с три масивни сгради от по 620, 200 и 60 кв. м. Години Явашеви упражнявали правото си на собственост. През 1996 г. си извадили нотариален акт за своята част от имота, а общината им плащала наем за нея, тъй като сградата се ползвала за училище. После кметството го присвоява!
Но през 2001 г. Общинската комисия по реституцията преценила, че са изпълнени изискванията на закона и общината останала собственик на това, което допълнително е било надстроено и пристроено след национализацията.
Тогавашните габровски общинари и юристи подготвили три предложения за изкупуване на дела на братята. Областният управител на Габрово спрял изпълнението му и тогава за първи път се появил абсурден аргумент - че имотът е публична собственост, тъй като се ползва за училище.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 02.06.2020 19:08

    Пълни глупости !! Владимир Явашев строи фабрика за химически препарати в кв.Борово, гр.Габрово, а после и жилищна сграда в която се нанасят през 1942г.Фабриките на България се национализират през 1947г. Малко по-късно, не стопанисваната сграда на фабриката е надстроена и влиза в употреба като Начално училище "Никола Войновски". То функционира около 50-60 години. След 1990 г. започна реституцията на незаконно отнетото имущество на на собствениците. Това се извършваше по Закона "Лучников". Той даваше право при смесена собственост, бившите собственици да бъдат обезщетени парично. Това стана причина са възникване на спор между Община Габрово и наследниците. Започнаха много съдебни дела. За миг беше публикувано, че може би братята ще се съгласят на обезщетение и ще оставят на мястото на техния имот да съществува училището на района. Те продължиха другият път на злоба омраза към родния си град Габрово. Особено злостен беше втория брат Анани Явашев, който незнайно защо въпреки ,че беше фабрикантски син, му беше отворена вратата на българската кинематография. Делата се водеха в периода от 1995 0о 2012г. по времето на кметовете Иван Ненов и Богомил Белчев. В този период Споменатият Томислав Дончев ходеше още под масата. Но като предизборна правокация е добре измислено. В този период никой новоназначен габровски първенец не пропусна да си пусне командировка и да се срещне с в Америка с Христо Явашев и да му предложи да стане Почетен гражданин на таброво, да даде пари за Габрово1 или да направи изложба и дарение за Дома на Хумора и сатирата. Христо явно е праволинеен невъзвръщенец и е много обиден, но нямаше българин толкова озлобен към родната си страна. Това не му прави чест !! А алчността на братята остави този цял район без училище. Цялата тази амбиция сега представлява купчина руини! А други техни събратя по реституцията правиха такива жестове и отстъпиха техните домове за Детски градини!

  • 001 Anonimen 01.06.2020 18:41

    герб-аджийски далавери за присвояваненататък.....

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и