Свързани новини

01.06.2020 10:56

Мъск разчита на българката Маргарита за Марс

Видян 2459 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   За ексцентричния милиардер и изобретател Илон Мъск българите явно са много умно племе. Оказва се, че в компанията му SpaceX, която разработва космически ракети и преди часове изстреля пилотирания кораб "Дракон",  работят трима наши сънародници, предаде marica.bg

Двама от тях - Коко Дончев и Орлин Велен, вече се прочуха като част от екипа, пратил в космоса частната ракета, която трябва да закара астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен до Международната космическа станция.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Crew Dragon, той работи от 10 години за SpaceX. Роден е в България, от малък живее в САЩ. Завършил е Университета в Мичиган, където е преподавател неговият баща и известен математик Асен Дончев, за което "Марица" вече разказа.
25-годишният Орлин Велев-джуниър работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX и е в компанията от 3 години. Отива в САЩ още когато е бебе, а увлечението му по математиката и инженерните науки е по наследство. Баща му Орлин Велев- старши е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

Преди Коко и Орлин обаче българската пътека в компанията SpaceX проправя една софиянка.  Това е авиационният инженер д-р Маргарита Маринова, която влиза в отбора на Мъск още преди седем години.

 От 2017 г. тя е старши инженер по аеронавигация по въпроси, свързани с Марс и разработването на задвижващи системи в SpaceX.  Участва в разработването на ракетата Falcon Heavy, която прати в космоса и червения автомобил "Tesla" от личната колекция на Мъск.

Преди да се присъедини към космическия отбор на милиардера през 2013 г., Маринова работи в НАСА.  . В Американската космическа агенция тя е проучвала негостоприемните райони на Земята, подобни на тези на Марс. Лично Илън Мъск я привлича в своята компания.

Маргарита има голям принос и за успешния старт на първия български частен телекомуникационен спътник BulgariaSat-1 на 23 юни 2017 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион