Свързани новини

01.06.2020 10:06

Съдът остави в ареста Красимир Живков и Атанас Бобоков

Видян 2055 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, както и бизнесменът Атанас Бобоков остават в ареста. Това определи Ангелина Гергинска от специализирания съд. Тя уважи искането на спецпрокуратурата най-тежката мярка за неотклонение да бъде наложена и на Габриел Савов и Николай Миховски. Съдията прати в ареста и Айгюн Еминов, за когото обвинението искаше само домашен арест. Под наблюдение вкъщи остава само Васил Богданов, предаде Сега.

Всички те са обвинени по т.нар. дело "Боклукгейт". Прокуратурата твърди, че те са част от организирана престъпна група, създадена с користна цел. Богданов е обвинен и за данъчни престъпления. Еминов има и обвинение за нарушения при управлението за опасни отпадъци. Прокуратурата твърди, че има доказателства за фиктивни търговски дружества, контролирани от Бобокови и други обвиняеми лица. Обвинението казва, че те никога не са имали капацитета да осъществят необходимите по закон действия, за които са били издадени нотификации за вноса на отпадъци.

Габриел Савов е ръководил РИОСВ-Плевен, когато гръмна скандалът с открития в града тонове опасен боклук от Италия. Той беше намерен на площадката на фирма "Феникс", чийто собственик по документи е Еминов. Фирмата обаче му е прехвърлена от Николай Миховски, бизнесмен с бизнес в рециклирането на отпадъците, разказва БНР.

Мотивите на спецсъда

Съдът прие, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че задържаните са извършили соченото престъпление. Освен това има опасност да извършат ново, ако останат на свобода. Според съда общественият имидж на обвиняемите може да повлияя върху събирането на доказателствата. Съдията даде пример как един от свидетелите на прокуратурата е дал показания едва когато е разбрал, че Живков е арестуван.

Съдията обясни, че няма да изброява изчерпателно доказателствата. А ще посочи само минимума, който обосновава подозрението, че обвинените са автори на престъплението. Според нея има групи свидетели, които разказват за връзките между участниците в групата. Тя цитира оперативна информация за установения отпадък на площадката на фирма "Феникс". Други свидетели пък разказали за близките отношения на Бобокови с Миховски и Савов.

Сред доказателствата има и листчета с надпис "Спешно" (от съдебното определение не стана ясно кой ги е писал и какво е било спешно). Има и свидетел за връзката между боклука и фирмата на Бобокови "Монбат".

Съдът спомена и тържества, организирани от Миховски, на които присъствали служители от РИОСВ и шефът на екоинспекцията в Плевен Савов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния