Свързани новини

30.05.2020 08:08

Учените лишени от глас по Натура 2000

Видян 2693 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Комисията по регионална политика е одобрила промените в Закона за биологичното разнообразие, който регламентира управлението в страната за зоните от европейската мрежа "Натура 2000", съобщава Дневник. Промените бяха инициирани през януари 2019 г. от бившия екоминистър Нено Димов, разследван в момента за престъпления по служба.

Протоколът от вчерашния вот все още не е публикуван. Още при дискусията си от 14 май обаче депутатите заявяват, че планират да предложат още текстове между първо и второ гласуване. Така няма яснота за окончателния закон, който мнозинството иска да приеме. Към момента обаче проектът дава власт за еднолични решения за "Натура 2000" на министъра на околната среда и водите, без задължение да се съобразява с научните данни.

Предисторията

Проектът беше лансиран от Нено Димов като решение на проблема с липсващите от 2007 г. насам органи за управление на зоните от "Натура 2000". В него обаче се предлагаха редица промени, сред които отстраняване на научните организации от органите, разработващи мерките за опазване на защитените видове и местообитания, и даване на министъра на пълна власт. В допълнение, в консултативни органи на местно ниво се включват заинтересовани собственици на земи, но не и учени, работещи за опазването на растенията и животните, за чието опазване са създадени зоните от "Натура 2000".

През 2019 г. негативни становища към множество точки от проекта бяха внесени както от научната общност (от Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие към БАН и от експертните звена към Софийския, Пловдивския аграрен и Лесотехническия университети), така и от неправителствените организации, работещи в сферата на биоразнообразието (Асоциацията на парковете, Българското дружество за защита на птиците, WWF-България и други).

След това екоминистерството оттегли текста, според който учените трябва безплатно да предоставят данните и анализите си на правителството, независимо кой е платил за изследванията им. През февруари 2020 г. обаче отново беше предложен проектът, залагащ еднолични решения на министъра и изключване на научната общност.

Изискване на природозащитните директиви на Европейския съюз обаче е решенията за "Натура 2000" да се взимат въз основа на данни от регулярни целеви проучвания на терен, чрез които впоследствие да се определят специфични мерки за защита за всяка зона от "Натура 2000". Директивата за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Иванов 01.06.2020 16:29

    Учените ги държат далече от Натура-2000, но за сметка на това основна роля в този проект получават компрометирани фигури като Тома Белев, неговата жена от WWF и Борислав Сандов!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни