Свързани новини

29.05.2020 13:23

Заедно да изживеем радостта от завладяването: Ердоган

Видян 1366 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Глава от Корана и ислямски молитви ще бъдат прочетени довечера в храма „Света София“, който в момента е музей, по случай 567-та годишнина от завладяването на Истанбул, заяви турският лидер Реджеп Тайип Ердоган, предаде БНР.


По време на предизборната кампания преди местните избори в края на март 2019 г. турският държавен глава на два митинга предложи идеята за отваряне на „Св. София“ като джамия.


Годишнината от превземането на Константинопол от османците ще бъде отбелязана с редица събития днес в града. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви:


„Привечер фондацията „Стрелци с лъкове“ организира състезания „Купата на Завоевателя“ (по името на султан Мехмед II Завоевателя, който превзема града – бел. ред.). В рамките на организираната от Министерството на културата и туризма церемония в „Света София“ ще бъде прочетена сура „Фатиха“ (първата глава от Корана – бел. ред.) и отправени молитви. С тази програма искаме заедно с народа ни да изживеем радостта от завладяването“, каза Ердоган.


В днешни дни храмът е музей и се посещава от туристи от целия свят. Доста от съществуващите византийски мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени.


Внушителният храм „Св. София“ (Божествената премъдрост) – най-яркият образец на византийската архитектура и най-впечатляващото строително-инженерно постижение на времето си, е изграден през 532- 537 г. при император Юстиниан I.


„Света София“ е християнска катедрала над 900 години и дълго време е била най-голямата постройка в света.


След завладяването на Константинопол от османците през 1453 г. е превърната в джамия. През 1934 г. е обявена за музей от Мустафа Кемал Ататюрк.


Сега сградата привлича милиони туристи годишно и има статут на защитен обект от списъка със световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...