Свързани новини

29.05.2020 13:23

Заедно да изживеем радостта от завладяването: Ердоган

Видян 1368 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Глава от Корана и ислямски молитви ще бъдат прочетени довечера в храма „Света София“, който в момента е музей, по случай 567-та годишнина от завладяването на Истанбул, заяви турският лидер Реджеп Тайип Ердоган, предаде БНР.


По време на предизборната кампания преди местните избори в края на март 2019 г. турският държавен глава на два митинга предложи идеята за отваряне на „Св. София“ като джамия.


Годишнината от превземането на Константинопол от османците ще бъде отбелязана с редица събития днес в града. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви:


„Привечер фондацията „Стрелци с лъкове“ организира състезания „Купата на Завоевателя“ (по името на султан Мехмед II Завоевателя, който превзема града – бел. ред.). В рамките на организираната от Министерството на културата и туризма церемония в „Света София“ ще бъде прочетена сура „Фатиха“ (първата глава от Корана – бел. ред.) и отправени молитви. С тази програма искаме заедно с народа ни да изживеем радостта от завладяването“, каза Ердоган.


В днешни дни храмът е музей и се посещава от туристи от целия свят. Доста от съществуващите византийски мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени.


Внушителният храм „Св. София“ (Божествената премъдрост) – най-яркият образец на византийската архитектура и най-впечатляващото строително-инженерно постижение на времето си, е изграден през 532- 537 г. при император Юстиниан I.


„Света София“ е християнска катедрала над 900 години и дълго време е била най-голямата постройка в света.


След завладяването на Константинопол от османците през 1453 г. е превърната в джамия. През 1934 г. е обявена за музей от Мустафа Кемал Ататюрк.


Сега сградата привлича милиони туристи годишно и има статут на защитен обект от списъка със световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния