Свързани новини

29.05.2020 11:17

Нивото на язовир Цонево е критично ниско

Видян 3248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Нивото на язовир "Цонево" който е шестият по обем в страната и най-големият във Варненска област, е спаднало да нива, които са критични за този период на годината. За това свидетелстват снимки, публикувани в социалните мрежи през последните няколко дни, съобщава Дневник.

Първите сигнали за драстично понижаване на нивото на водата в язовира се появиха в началото на тази година. Снимките, публикувани сега обаче показват, че нивото на язовира е дори по-ниско, отколкото през февруари. Проверка на "Дневник" показва, че заради спада на нивото на язовира в момента е видима почти цялата подводна част на природния феномен Чудни скали. Една от снимките, публикувана във фейсбук групата "Варна може да защити морската си градина", показва, че понижението достига до 8 м. под обичайното ниво на язовира за това време на годината.

Анализ на нивата на язовира и графиците за използване на водите му през последните няколко години, направен от регионалния сайт Moreto.net през януари т.г., показа , че към края на декември м.г. е бил запълнен

под половината от обема на язовир "Цонево"

и едва 39% от общия му полезен обем. При общ обем от 330 млн. куб. м. в края на м.г. количеството на водата е било едва 144 млн. куб.м.

Язовир "Цонево" е основен източник на вода за производството на химическите заводи в Девня - около 5 млн. куб. м., както и за напояване на земеделски площи в региона - между 6 и 8 млн. куб.м. Част от водата от язовира се изпуска контролирано, за да поддържа нормалното функциониране на екосистемите, които зависят от нея. Преди да бъде използвана за тези нужди обаче част от водата минава през турбините на ВЕЦ "Цонево". След 2016 г. обаче в централата са започнали да постъпват

допълнителни водни количества над необходимите

за нуждите на промишлеността и отток в реката. Това показват данните от ежемесечните графици за използването на водите в язовира.

Разрешение за увеличаване на използваното количество вода от ВЕЦ "Цонево" е било дадено от тогавашния министър на околната среда и водите Ивелина Василева. След това одобрението е било подновено и от министър Нено Димов.

Като последица от издаването на двете разрешения от язовира са били източени близо 270 млн. куб.м. вода, показва статистиката на потреблението. Най-големите количества вода към ВЕЦ "Цонево" са били подадени съответно през 2017 г. - около 94 млн. куб.м. и 78 млн. куб.м. вода през 2018 г. Подаденото количество вода през м.г. е 32 млн. куб.м.


Така сметките показват, че ако през 2018 и 2019 г. през централата са минавали само количествата вода, необходими за индустриални цели и поддържането на екосистемата, в началото на т.г. в язовира е трябвало да има 254, а не 144 млн. куб.м. вода, което е около 75% от пълния му обем.

Собственик на ВЕЦ "Цонево" е дружеството "Вестел 2002".

Справка в търговския регистър показва, че негови собственици са Айнур Гошкелов и Хайри Кулов. Първият е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите в кабинета на Симеон Сакскобургготски Фатме Илияз, а Хайри Кулов е неин брат.

През друго свое дружество Кулов и Гошкелов са собственици и на ВЕЦ край пернишкото село Лобош, заради който в периода 2016г. - 2017г. почти до край бе източен язовир "Пчелина".
Според данните, отразени в архива на Търговския регистър Айнур Гошкелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец