Свързани новини

28.05.2020 15:42

Плащаме вода и при спрян кран: министър

Видян 2547 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Цената на водата няма да се увеличава, но ще бъде разделена на две компоненти. Постоянната ще покрива постоянните разходи за материали, заплати и други. Те се правят от ВиК дружествата през цялата година, за да потече вода, когато се отвори кранът. Променливата компонента ще зависи от количеството на потребяваната вода, обясни регионалният министър Петя Аврамова в ефира на БНТ.


Въвеждането на двукомпонентна цена на водата ще стане с новия закон за ВиК услугите.   До 10 дни проектът на закона ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на МРРБ. Законът предлага създаване на нов воден регулатор, който ще отговаря за ВиК сектора, ще проявява гъвкавост и проследимост в сектора и при определяне на цените в различни ситуации , включително екстремни.



Новосъздаденият ВиК холдинг ще стабилизира финансово сектора. В най-тежко финансово състояние са ВиК –та в Добрич, Шумен, Сливен. Заради сушата те са използвали помпено местни водоизточници. Някои дружества имат задължения към ЕРП-та за електроенергия и холдингът трябва да ги подпомогне, за да се справят.


Новият водопровод до Перник подава по 300 000 кубически метра вода на месец. Авариите са в амортизираната 30-40 годишна мрежа. 30 млн.лева са отпуснати за нейната рехабилитация. Предстои изпълнение на воден проект за 130 млн.лева, обясни Аврамова.


Язовир Студена е почти пълен, в него има 17 млн.кубика вода. „Очаквам юни водният режим да бъде премахнат.”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 29.05.2020 12:54

    А данък "ВЪЗДУХ" за умрелите няма ли да измислят? Дишаш, не дишаш - ПЛАЩАШ, ако не ти то наследниците ти !!! Пладнешки обирчии!!!

  • 003 Anonimen 28.05.2020 17:32

    Не ви ли омръзна да щавите непрекъснато крадените българи с все нови и нови паразитни структури, в които да си настанявате родата и приятелските кръгове?! Нали държавата е лош стопанин и за това дадохте куп печеливши предприятия на концесия, или всичко е в името на комисионните?! Нямате ли срам, морала е ясно, че от давна ви е напуснал...

  • 002 Законът предлага създаване на нов воден регулатор, който ще отговаря за ВиК сектора 28.05.2020 17:17

    Колко ли неграмотни калинки ще хрантутим още?

  • 001 Anonimen 28.05.2020 16:48

    ОПГ ГЕРБ“ Групировка за Екстремно Разграбване на Булгаристан“ : „Светът е голям и водомори и боклукомори дебнат отвсякъде”!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион