Свързани новини

28.05.2020 12:27

Китайският парламент прие закона за защита на националната сигурност в Хонконг

Видян 1972 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският парламент одобри продължаване на процедурата за противоречивото законодателството за защита на националната сигурност в Хонконг, за което хонконгските демократични активисти и Западният свят, начело със САЩ, се опасяват, че може да застраши специалната автономия и свободи на града, предаде БНР.


Китай заяви, че законодателството ще бъде насочено към преодоляване на разделението, подривната дейност, тероризма и чуждестранната намеса в града.


Това решение на Пекин обаче предизвика през последните дни първите големи протести в Хонконг от месеци насам. Десетки протестиращи се събраха в търговски център на Хонконг, за да скандират лозунги, но нямаше повторение на сътресенията от предния ден, когато полицията направи над 360 ареста, докато хиляди хора в автономния град излязоха гневни на улицата заради законодателството за национална сигурност, предложено от Китай.


Членовете на парламента на Китай, Националният народен конгрес, избухнаха в дълги аплодисменти, когато вотът в четвъртък показа, че 2887 делегати са подкрепили решението да се продължи напред със закона за защита на националната сигурност, едва един гласува против, а шестима се въздържаха.


Подробности за закона за защита на националната сигурност в Хонконг се очаква да бъдат изготвени през следващите седмици. Очаква се той да влезе в сила преди септември - най-вероятно през август.


Китайските власти и подкрепеното от Пекин правителство в Хонконг твърдят, че няма заплаха за автономията на града и че новият закон ще бъде конкретно  и ясно фокусиран.


Независимо от това, Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз изразиха загриженост от това законодателство и последиците от него за най-свободният град на Китай, който е и един от световните финансови центрове.


Миналата година градът беше разтърсван месеци от демонстрации, често съпътствани с насилие, които поставяха искания за демокрация във връзка с неуспешен опит да се въведе закон за екстрадиция в Китай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни