Свързани новини

28.05.2020 10:35

Съдът гледа дела по заповеди, които вече не съществуват заради извънредното положение

Видян 2246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мила Георгиева се прибира в България на 20 май заедно с 9-годишния си син, за да се срещне с баща му. Тя подписва и предписание за оставане под 14-дневна карантина. Ден след пристигането ѝ министърът издава нова заповед, че карантината не важи за членове на семейства на българи, ако престоят им в страната е до 7 дни. Заради това Мила и синът ѝ опитват да се върнат във Виена на 24 май, но са задържани за неспазване на карантината


Казусът е само една от причините, мотивирали адвокат Ивана Мурджева да се вгледа по-внимателно в често сменящите се и понякога противоречиви заповеди на министъра на здравеопазването. За БНР тя сподели:


„Проследявам този проблем от 8 март, когато стана ясно, че ще бъдем засипани с нова нормотворческа дейност. За периода на извънредното положение министърът на здравеопазването е издал 59 заповеди. Издаването не е спряло от момента на прекратяване на извънредното положение. Оттогава насетне имаме издадени 12 нови заповеди, 4 указания и 4 документа, които бих сложила графа „други“. Това обилие от документи няма как да не предизвиква изключително голямо объркване“.


Всяка от тези заповеди съдържа разпоредби, оформени в точки, но:


„Голяма част от тези заповеди практически са нечетивни, неясни и трудно разбираеми, дори и за хора, които се занимаваме ежедневно с нормативни документи. Действително Covid-19 ни постави пред нови предизвикателства, но отвори и стари теми, които в условията на извънредно положение станаха кристално ясни. Една от много важните теми е по принцип за състоянието на нормотворчеството и на нормотворческия език. Тези заповеди са написани на български, но практически не е възможно да разберете какво искат от вас!“.


В случая с Георгиева служителите на МВР на летището са преценили, че ще спазват заповед, която междувременно е отменена, поясни Мурджева в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":


„Заповедите важат в такъв порядък: Те биват изменяни, допълвани, променяни и отменяни. Всеки един от тези глаголи води последствия, които са административноправни, а за хората са свързани с пряко нарушаване на техните права и в резултат те търпят преки негативни последици, свързани дори с финансови. Много е възможно този, който изпълнява заповедта, да прилага заповед, която е била току-що отменена“.


Последната заповед е издадена на 26-и май но и от нея е трудно да се разбере какво точно е разрешено, защото са забранени определени действия в едни точки, но те се разрешават в други „при определени изключения и с определени указания“.


„Твърде е възможно действително, дори при добросъвестно поведение на прилагащите органи, те да изпаднат в объркване, в което изпадат всички страни по прилагане на тези заповеди“.


Всяка заповед подлежи на административен контрол, припомни адвокат Мурджева, като допълни, че част от тези заповеди вече са обжалвани от лица, претърпели последици, допълни Мурджева:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак