Свързани новини

28.05.2020 09:24

Тайните за екокатастрофата във Варненското езеро потъват все по-дълбоко

Видян 4205 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Общинският пресцентър във Варна разпрати до медиите спешно съобщение. С него те бяха свикани за пресконференция на брега на Варненското езеро. Това, което журналистите чуха там обаче, не оправда нито спешността на оповестяването, нито очакванията за новини около тежкото замърсяване с канализационни води , което продължава вече повече от 9 месеца, пише Дневник. След тази пресконференция въпросите за причините, довели до екокатастрофата, но и за мълчанието на местната администрация в продължение на близо година, отново останаха без отговори.

Очаквано, зам.-кметът на община Варна Христо Иванов повтори известни факти, говорещи единствено за

чиновническата безотговорност, с която местната администрация се е отнесла към проблема.

След като научила за него на 20 август м.г., тя сформирала комисия, писала писма до Министерството на околната среда и водите и уточнявала кой е изградил скъсаната тръба. Всичко това според казаното от Иванов отнело около три месеца - до края на ноември м.г., независимо от факта, че Варна е собственик на съоръжението и в това си качество би следвало да знае всичко за него, както и да разполага с цялата му документация.

Изминал и още един месец, през който администрацията на кмета Иван Портних изчаквала отговор от гръцката компания Sfelinos SA, строител на тръбата. Тя обаче не отговорила. Така при пълно мълчание фекалиите продължили да текат от тръбата и през 2020 г. Едва в средата на март общинската администрация започнала процедура за избор на изпълнител на необходимите ремонтни работи. Два месеца по-късно те започнали, а приключването им се очаква в средата на юли. През това време токсичните води от района с над 27 хил. души население (само по официални данни) продължават да текат във Варненското езеро, а от там и в залива. При това с дебит



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.