Свързани новини

27.05.2020 16:55

Детската болница: заради каузата или заради поръчката

Видян 4929 пъти | Коментари 6
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Премиерът реши, че детската болница в София, която съществува като доста масивно скеле на недовършения при соца проект, първо ще се събаря - една доста деликатна и скъпа работа, а после ще се строи наново. Всички, които следят темата си отдъхнаха с облекчение, но изненадващо за тях активистите продължават с исканията - сега вече и за нова процедура, за нова локация и т.н. Човек се пита, особено на 1 юни, за кауза ли става въпрос наистина или за нечии апетити да вземе голяма обществена поръчка и по възможност да я мултиплицира на няколко части, а плюс това да направи бизнес и с терен. Понеже, ако внимателно слушаме активистите, те говорят преди всичко за сделки, не за деца и принципи, а най-малко пък за лекари, които всъщност правят една болница. Без тях дори и приказен палат няма никакъв смисъл. Нека да започнем отзад – напред. От терена, който незнайно защо не се харесва.
Групичка хора не искат сградата да бъде на същото място. На някого това може да се стори маловажен въпрос, но ако наистина се интересуваме от здравето, а не от бизнеса, всъщност той е супер съществен. Защо локацията е важна ли? Защото при соца на целия квартал между бул. И.Е.Гешов, тогава Д. Несторов, бул. П. Славейков, ул. Георги Софийски и бул. Витоша му казваха Медицинска академия. Там са събрани всички видове болници в едно каре - от инфекциозна до сърдечно - съдова и от АГ до Военна. Което осигурява бърза реакция при нужда от специалисти от едната в другата. На две крачки е и спешната болница Пирогов. Понеже това е едно от малкото добре планирани неща в София и в България изобщо, би било истинско кощунство нечии нездрави интереси за милиони да се обслужват за сметка на болните деца и да се търси друга локация.

Оказа се, че освен от вирусология, самолетостроене и опера, за което досега знаехме, плюс неизменния футбол, у нас всички са специалисти и по строеж на детски болници. Или поне за такива се представят в собствения си прочит на синдрома на Дънинг – Крюгер, който показва как некомпетентният човек няма възможност да осъзнае своята некомпетентност. Когато обаче тя е войнстваща и не ратува за друго, освен първо за оскъпяване на една поръчка, а после за провеждане на нова, след като номерът минава, нещата започват да стават твърде подозрителни.
Какво обаче сочат фактите? Както е известно, през последните 30 години страната ни не може да се похвали с особено много изградени големи здравни комплекси - не броим клиниките за пластична хирургия - те се множат, но са миниатюрни. Единици са строителните фирма, които имат капацитет като ноу-хау, персонал, техника, достатъчни и по количество, и по качество за подобна отговорност. Иначе желаещи със сигурност има много с цел да вземат едни пари. Но може ли да им бъде поверен толкова чувствителен обект като Детската болница?

Защо пишем, че не става дума за кауза, а за милиони по въпроса с кампанията за болницата? Не е само заради мераклиите да продават големи терени, далеч от здравното сърце на София в Медицинска академия. Пишем, защото цялата история започва, след като се разбира, че няма да има отделна поръчка за инженеринг за Детската болница. А той ще бъде включен в цялостната.

Това е добре за данъкоплатците, които спестяват време от административни процедури и пари за обекта - милиони. Не е добре обаче за онези, които са имали апетит за отпадналите пари. Те няма как да бъдат доволни, че спечелилата оферта е под прогнозната стойност
и е най-изгодната представена. Става дума за 77,8 млн.лв. без ДДС. Или 750 евро на квадрат за проектиране, надзор и пълно изграждане на високотехнологична сграда с десетки специфични инсталации и изисквания. Във времената на коронавируса, нали всички вече сме епидемиолози, научихме например много за климатиците. Докато обикновените пропускат всякакви вируси, специалните за такъв обект филтрират над 99% от тях, включително такива с големината на Ковид19.




 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 арх.СКАТ 01.06.2020 10:41

    Пропуснах, предлагам на вниманието на обществеността, в присъствието на комисия, да бъде извършен експеримент - изследване за якост на тухла свалена от строежа и сега изработена! Предложението ми се базира на констатация от авторски надзор на обект.

  • 005 арх. СКАТ 01.06.2020 10:34

    При всички коментари до настоящият момент/защото дискусии по въпроса не е имало/, никой не зададе въпроса защо е остаряла, или негодна или каквито и други квалификации да лепнаха на сградата по отношение на схемата на разпределение на кабинети, леглова база, лаборатории, отделния и др.. В новия проект който се канят да реализират по какви нормативи ще извършат проектирането, предвид, че нормите за проектиране не са променени!!!Един такъв проект се прави на база задание от инвеститора, минава през съгласуване в министерството на здравеопазването, ХЕИ , експертен съвет- разширен състав, от всички заинтересовани инстанции, е от това което чувам и чета като коментари-понеже те се правят от плод зеленчука до разните комитети, обществени организации и други много "компетентни" люде, като тези в великия парламент, излиза че приелите и започнали строителни дейности по обекта са били от училището за олигофрени. Наистина съм впечатлена, възпитаници на заведения за слабо развиващи се да дават оценки за значими обекти, събития, за бъдещо развитие, мисля че е безкрайно време българина да се вземе в ръце, защото в днешно време, освен че за един период от време в който се напъваме да докажем значимост като личности при "пълна свобода" и демокрация, освен да се срамуваме че сме българи друга алтернатива НЯМА!

  • 004 Anonimen 31.05.2020 10:24

    разтурят,вместо да преустроят построеното е за да да обсебят много пари за сметка на гинещи стари хора в мизерията днес-нови кърлежи в БГ тялото....

  • 003 Anonimen 29.05.2020 17:15

    оставихте пенсионерите в мизерия,но харчите за тоя що духа напразно средства,защо не можете да използвате този строеж,а ще рушите здраво нещо.....разхитители и грабители на гърба на обедняващите хора

  • 002 Anonimen 28.05.2020 13:31

    Фалшив герой и безброй високоплатени алчни калинки, до кога?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева