Свързани новини

26.05.2020 12:55

Евтин бензин за всички в България: ето каква е скритата схема

Видян 2325 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Източник: DW


 


Идеята за създаването на Държавна петролна компания, която щяла да предлага евтин бензин за всички в България, е не само безсмислена, но и вредна. И всъщност е скрита схема. Ясен Бояджиев обяснява:

То се видя, че частният бизнес е неблагонадежден. Но, слава богу, държавата постепенно ни освобождава от неговия гнет. Затова държавни компании строят автомагистрали, укрепват свлачища, ремонтират язовири. Държавата пое лотарийните игри и си създаде ВИК-холдинг. На път е нещо като държавен Booking.com, а няма да е чудно, ако скоро се пръкне и държавна търговска верига.

Безспорният връх в тази поредица обаче ще е Държавната петролна компания (ДПК) с нейните складове и стотина бензиностанции. Тя щяла да „предложи действителната цена“, понеже ще работи с „минимална и разумна“ надценка. А ако трябва, даже без никаква печалба. Мъдрото ни дясноцентристко управление рязко навива руля наляво, за да ни поведе към спокойни води. Едни ги наричат „държавен капитализъм“, други - „социализъм“. Но думите нямат значение - важното е, че за всички ще има евтин бензин.

Съблазнително, но безсмислено. И вредно.

На някои тази схема сигурно им звучи съблазнително. Но всъщност е безсмислена и вредна.

Ако, да кажем, ДПК ще работи само с минимална или дори без никаква печалба, как ще се изплащат първоначалните инвестиции (стотици милиони) и последващите преки или косвени бюджетни субсидии? "Спестеното“ от цената на горивата ще си го плащаме накрая през данъците. А тези от нас, които нямат кола, ще са прецакани съвсем директно.

Могат да се приведат цял вагон икономически аргументи, които показват, че опитите на държавата да упражнява търговска дейност винаги и навсякъде завършват с провал, понеже са крайно неефективни и придружени от зловещи злоупотреби.

На всичко отгоре държавата ще се явява в двойна роля - хем ще се конкурира на пазара, хем ще контролира конкурентите си и ще им налага своите правила. Това няма да стимулира конкуренцията, а ще я убие. Заедно със самия пазар.

Има друг начин



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.