Свързани новини

17.04.2009 12:24

Сърбия и Косово застават пред съда в Хага

Видян 2043 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правните екипи на Сърбия и Косово ще представят днес пред Международния съд в Хага своята аргументация във връзка с процеса по искането на Общото събрание на ООН съдът в Хага да се произнесе за законността на независимостта на Косово, съобщи БГНЕС.


Днес изтича и последният срок, в който своята аргументация могат да внесат и други заинтересовани страни, които по този начин ще вземат активно участие в процеса. Сърбия ще представи документация относно възникването, развитието и развръзката на кризата в Косово. “Документацията съдържа 700 страници с 83 документа, които показват какво се е случвало през 20 век в Косово“, казаха от сръбския правен екип. Ще бъдат приложени и няколко карти с положението на Косово през различни периоди. Обемната документация трябва да покаже, че при едностранното провъзгласяване на независимост на Косово е извършено нарушение на международното право и е нарушена териториалната цялост на Сърбия, което е един от основните принципи на ООН.


Екипът на косовските албанци също е изготвил 600 страници с аргументи за легалността на независимостта на Косово, каза говорителят на правителството в Прищина Вльора Читаку. Сред страните, които подкрепят позицията на Сърбия, са Китай, Русия, Словакия, Румъния, Кипър, Испания, Венецуела, Боливия, Аржентина, Грузия, Азербайджан. На страната на Косово ще са САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Дания и Словения. На първото заседание ще бъде изчетен списъкът със страните, които са изпратили официалното си становище. След това до 17 юни ще трае периодът, в който тези страни ще могат да отговорят на официалните становища, до средата на декември ще продължи активната част от процеса, в която представителите на правителствата ще обосновават позициите от официалните становища – дали и защо става дума за нарушаване на международното право. Тогава съдиите ще се оттеглят и ще започне процесът на съставяне на мнение, което не трябва да се очаква преди април следващата година, въпреки че дипломатите прогнозират, че процесът ще продължи по-дълго. По правилник 15-членният съдебен състав има две години да излезе с решение. Международният съд в Хага не издава присъди, а само “консултативни становища”. Съдът няма правомощията да налага санкции при неспазване на постановените от него решения. Те обаче имат значителна морална тежест.


До момента независимостта на Косово са признали 56 страни, а властите в Прищина твърдят, че усилено се работи за нови признавания с подкрепата на САЩ и ЕС. От съдбоносно значение би била подкрепата на страните от ислямския свят и влиятелната Организация Ислямска конференция, която все още не са получили. Страната от ключово значение, в която се и намира централата на организацията, е богатата Саудитска Арабия, но и тя все още заема сдържана позиция по въпроса. Сръбската дипломация, от своя страна, също действа активно в последните месеци. Тя се опитваше да убеди колкото се може повече страни, които не са признали Косово, да мотивират позицията си и да я внесат в писмен вид в Международния съд в Хага. Осигуреното е писмено становище от Русия, Китай, Испания и Кипър, докато от друга страна причините защо независимостта на Косово трябва да се приеме за законна писмено са обяснили САЩ, Великобритания и Франция.


На 15 август 2008 г. сръбският външен министър Вук Йеремич внесе в Общото събрание на ООН проекторезолюция, с която поиска становището на съда за законността на едностранното обявяване на независимост от Косово на 17 февруари. След разгорещен дебат на 8 октомври 2008 г. Общото събрание на ООН поиска мнението на Международния съд относно законността на декларацията за независимост на Косово. Представителите на 77 страни гласуваха „за”. Шест гласуваха „против”, а 74 се въздържаха.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв

Съдбата ви е във вашите ръце


Съдбата ви е във вашите ръце и от вас зависи в каква