Свързани новини

23.05.2020 17:25

Държавата защо не прави и ракиен холдинг: Гр. Ганчев

Видян 3867 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Източник: banker.bg


 


  Господин Ганчев, една от най-обсъжданите теми през тази седмица е анонсираната от правителството идея да създаде Държавна петролна компания . Основният аргумент за това решение, посочен от министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов  беше концентрираната собственост при данъчните складове и високите цени на горивата. Заговори се дори за изграждането на нови данъчни складове, до които да имат достъп всички малки вносители и собственици на бензиностанции.  Как оценявате това решение?


 


Приветствам ентусиазма на правителството и тази негова уникална идея. Живеем в свободна страна, в която всеки има право да се впуска в избран от него бизнес и да се опита да го реализира по най-добрия според него начин. А ако и сметката  излезе, всичко ще бъде наред...


Що се отнася до намерението за изграждане на нови бази, които да станат данъчни складове, по информацията, която аз имам, в момента в страната има 20 с капацитет 1.2 хил. тона, които не работят и стоят празни. А други 10 вече са нарязани на скрап. Това поне на мен ми говори, че необходимост от нови липсва.


 


Ако все пак анализаторите в този проект преценят, че трябва да построят нови складове, колко би струвало изграждането на 2-3 такива, например?


 


Като се има в предвид, че цената за 1000 тона е един милион евро, и ако се прецени, че има необходимост от нови складове за 50 хил.тона например, това означава 50 млн. евро. На кого му трябва такъв харч обаче за мен не е ясно.


 


Амбицията на управляващите е освен базите е да бъде разширена и мрежата от бензиностанции. Анонсът беше и за 100 нови обекта, които да покрият цялата страна. Има ли такава необходимост? И колко пари ще отидат за това?


 


- Щом така са преценили... В момента в страната има 3300 бензиностанции, всички те вързани към Националната агенция по приходите. Част от тях, особено в малките населени места, и днес трудно оцеляват финансово. Да предположим, че новата държавна петролна компания изгради тези 100 нови  бензиностанции. За да могат те наистина да приличат на бензиностанции, а не да са просто колонки с маркуч, трябва да бъдат похарчени поне 100 млн. евро.


 


От думите Ви става ясно, че иде реч за доста мащабна инвестиция. В какъв период би могла  да бъде възвърната?


 


- Такава инвестиция в най-добрия случай може да се върне в рамките на 25-30 години. Но тъй като държавата има мощ и може да си го позволи, сигурно не би било лошо да помисли и за нова рафинерия, която може да не е с капацитета на "Лукойл" - 12 млн. тона, а наполовина - 6-7 млн.тона. Това също би било интересна инвестиция.


 


Шегувате се, нали?


 


- Не, защо? Като имаме предвид добрите контакти на нашите висши държавни ръководители


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 24.05.2020 10:20

    И ако има ембарго..../кеф/

  • 001 Anonimen 23.05.2020 22:54

    Така се прави преди война

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е важно да имате ясен поглед и конкретна цел

Днес е важно да имате ясен поглед и конкретна цел.