Свързани новини

23.05.2020 17:15

50% от заведенията не отвориха, сметките на Горанов са сбъркани: БАЗ

Видян 5870 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



От ресторантьорския бранш оспорват сметките на правителството, че по-ниският ДДС  ще доведе до 150 милиона лева загуба за хазната. От Българската асоциация на заведенията изпратиха становище, според което въпросните изчисления били некоректни предава Клуб “Z”.

Припомняме, че те са направени от финансовото министерство и бяха обявени и от премиера Бойко Борисов в деня, в който публично заяви намерението си за законови промени за сваляне на ДДС за заведенията в сектор “Туризъм” от 20 % на 9 %. Това стана въпреки съпротивата на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.


В позицията на БАЗ обаче се критикуват не Горанов или Борисов поименно, а “множество медийни публикации, “експертни” изказвания и крайни позиции на различни браншови организации през последните дни”.

Оттам държат да заявят, че “некоректно се интерпретира информацията, че намаляването на ДДС в нашия сектор ще доведе до загуби от 150 млн. лв. за държавната хазна”. Ето защо, според тях:


“Тези изчисления са направени на база данни за 2019 г. и за всички е ясно, че през 2020 г. няма как да бъдат достигнати. Явно се налага да напомним, че в продължение на два месеца нашият бранш беше затворен със заповед на министъра на здравеопазването, а дори към момента работи с около 20% от капацитета си. Повече от 50% от ресторантите пък изобщо не са отворени поради липсата на летни градини. Част от бранша ни са и нощните клубове и заведения, които продължават да са официално затворени. В тази ситуация е очевидно, че финансовите резултати от 2019 г. няма как да бъдат достигнати.”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!