Свързани новини

22.05.2020 12:52

Няма да има втора вълна на COVID-19: проф. Аргирова

Видян 1898 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако има втора вълна на разпространението на коронавируса през есента, то няма да е толкова мащабна, колкото сега, а по-скоро епидемията ще бъде клъстерна – на малки огнища, прогнозира проф. Радка Аргирова в Тази сутрин. Както 19' писа по-рано, проф. Дидие Раулт - директор на Института за инфекциозни болести в Марсилия, също категорично заяви, че няма да има втора вълна.


Без да ангажирам никого с това, аз виждам малки локални епидемии (…), но това няма да е в такъв мащаб, какъвто видяхме през изминалите месеци“, каза председателят на Българското дружество по медицинска вирусология.


Както всички РНК вируси, SARS-COV-2 мутира, като преминава през милиони приемници, което го променя, защото той се адаптира. Въпросът е какви ще са тези мутации, разказа проф. Аргирова, според която именно те ще доведат до отслабване на инфекциозността и  смъртността на вируса, а основание за това ѝ твърдение е развитието на предишните коронавируси като САРС.

 

Потвърждение на своята теза тя вижда и във факта, че броят на оздравелите се увеличава за сметка на новозаболелите, а все повече от хората, които боледуват, изкарват инфекцията по-леко.


Ниската смъртност и малкият брой заразени се дължат на това, че COVID-19 е навлязъл по-късно в нашата страна, пък Щаба е въвел мерките много по-рано от други държави, смята проф. Аргирова, която не изключва и факторът, че у нас няма толкова възрастно население като  западните страни, което е причина и за голяма част от смъртните случаи там.


Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология препоръча да бъде направено масово изследване на хората у нас, за да се види колко от тях имат антитела и са се срещали с COVID-19.

 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне