Свързани новини

20.05.2020 11:46

Галъп: Паниката заради COVID-19 намалява

Видян 923 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на нормализация. Паниката продължава да намалява, а останалите страхове по-скоро вече се установяват в определени рамки и губят предишната динамика.


Това сочат данните от ново проучване на „Галъп интернешънъл“ във връзка с коронавируса.


Продължава да спада делът на паническите реакции по отношение на коронавируса – хората, които приемат, че това е смъртоносна опасност и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството. Този дял е 17% сега, а през март и април беше 22-24%.

 

Делът на хората, които приемат, че коронавирусът е опасен, но все пак е само силен грип, спира плавния си спад и засега остава в диапазона около 60%. Делът на онези, които смятат, че това не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица, спира ръста си и остава да се колебае около 20%.


На този фон 61% намират мерките на властта срещу коронавируса за достатъчни, 29% – за прекалени, а 9% – за недостатъчни.

 

Нормализация се наблюдава и по отношение на оценките за оперативната власт – правителство и щаб.


Премиерът Бойко Борисов остава с положителна сумарна ситуативна оценка – 54% одобрение, 41% неодобрение и 5% колебание. Тази оценка остава по-добра от традиционното доверие към Борисов, отчетено преди месеци.


Любопитно е как хората се отнасят към доц. Мангъров, който се утвърди като своеобразен символ на алтернативния прочит на ситуацията. 49% го одобряват, 30% не, а останалите се колебаят. За сравнение проф. Мутафчийски има одобрение 70%, неодобрение 26% и 4% се затрудняват да отговорят.

86% от анкетираните пък смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави.


Решението за въвеждане на извънредно положение в страната за последните два месеца е оценено положително. Мнозинство от 75% от респондентите вярва, че това решение беше необходимо. Малко над една пета (21%) от запитаните го намират за ненужно. Останалите не могат да преценят.


Растат и очакванията за постепенна нормализация и завръщане към обичайния ритъм на живот в страната. Близо две трети от запитаните българи вярват, че до края на годината животът в страната постепенно ще се нормализира. 30% са по-скоро скептични, че ще се върнем към „нормалността“ до края на 2020 г., а 5% от запитаните не могат да преценят.


51% от българите смятат, че ограниченията за пътуване в чужбина вече трябва да отпаднат, а 41% не са съгласни. Останалите се затрудняват да отговорят.


Запазва се и делът на българите, които споделят, че са загубили работното си място заради кризата – 10% сега. Този дял беше същият преди две седмици, а преди два месеца започна от 3%.


Няма сериозна промяна спрямо предходния сондаж и по отношение на дела на българите, които очакват да загубят своето работно място – 9%.


С разхлабването на мерките и отмяната на ограниченията за придвижване по-малко хора споделят, че работят от вкъщи - 19% сега, при 25% през април, или предстои да загубят работа – 9% сега, при 12-14% преди месец или два. Сам се поставих под карантина, казват сега 25%, а към края на март бяха 36%.


7% сега твърдят, че са спрели да плащат кредити, а 3% – лизинги. С намалено работно време казват, че са 15%.


Проучването на „Галъп интернешънъл“ е от седмата вълна на експресен телефонен сондаж във връзка с коронавируса. Изследването е проведено между 15 и 18 май.

 

 Източник: бТВ

 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични