Свързани новини

19.05.2020 15:56

Воден режим и в Шумен, уж беше фейк

Видян 1840 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Кажете какво да направя? Хайде кажете!“ – това беше основният рефрен, повтарян от кмета на Шумен Любомир Христов на извънреден брифинг на тема вода. Оказа се, че градоначалникът е свикал журналистите, за да „мислят заедно“ как да се справят с водната криза и с все по-сигурния воден режим, който може да удари града до края на годината, предаде radian.bg.   


Рязко намаляващото ниво на язовир „Тича“ явно е притеснило кметския екип, който вече говори по друг начин на темата „вода“. Миналата година, когато общинският съветник Добромир Драев започна да предупреждава за опасността от водна криза, предложенията му бяха отхвърляни от кмета и прокметското мнозинство на ГЕРБ в местния парламент, а исканията му за отваряне на старите кладенци бяха определяни като „популизъм“, „политическо говорене“ и едва ли не атентат срещу общинския бюджет. В продължение на месеци темата беше игнорирана от местните управници и трябваше да дойде сухата зима, за се уверят всички, че Шумен е на път да се превърне в новия Перник. С тази разлика, че на шуменци няма откъде да им пуснат спасителна тръба.


Но вместо да отдели пари от бюджета и да започне възстановяването на старите каптажи – така, както е направила местната власт в Сливен, кметският екип започна да търси решение в системата Дунав. И зачака Бойко Борисов да даде пари и да свърши работата. Което наистина ще осигури алтернативна вода за Шумен, но след около две години /според зам. министъра Николай Нанков/. Междувременно под натиска на тревожните гласове, общинският съвет гласува 20 000 лв. за проучване на старите кладенци. И отново зачакахме.     


Сухата зима беше последвана от още по-суха пролет, язовир Тича продължи да пресъхва, а на „кранчето“ се наредиха и земеделците, които чакат вода за напояване. Екоминистърът Емил Димитров съвсем откровено започна да предупреждава, че има опасност от воден режим до края на годината и да настоява за осигуряване на алтернативни водоизточници.  Въпреки това той отстъпи пред  натиска на селскостопанските производители и започна да пуска вода за поливане. Но макар общественият гняв да се канализира срещу земеделците, на практика голям консуматор са и промишлените предприятия в Шумен, които „почти всички са закачени на ВиК-мрежата“, както обясни кметът Христов. А в последните си месечни графици министър Емил Димитров предупреждава, че водата от язовир Тича трябва да се ползва само питейно-битови нужди.


И така в размяна на писма между институциите стигнахме до днешния майски ден, в който се чудим какво да правим, след като заекът почти е минал баира. Пред журналисти кметът Христов и заместникът му Боян Тодоров пространно обясниха какво са направили досега за водата на Шумен. Според собствените им оценки, са направили много в рамките на правомощията си и са се тревожили за проблема още от началото на първия си мандат. „В миналото някои са взели недалновидното решение да се унищожат всички алтернативни водоизточници и сега е невъзможно те да бъдат възстановени за три месеца“, заяви кметът Христов по повод отварянето на старите кладенци. Фирма, наета от общината, прави обследване на всички кладенци, но анализите ще бъдат готови след около два месеца, а самото им възстановяване според кмета също ще отнеме много време.


Довеждането на системата Дунав до Шумен е другият вариант за резервен водоизточник, за която правителството отпусна спешно пари за проектиране. Самото завършване на тръбата обаче се очаква най-рано в края на 2021 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.