Свързани новини

19.05.2020 13:34

Горанов и Пламен Георгиев кадруват в КФН

Видян 4196 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Източник: banker.bg, април 2019 г.


 


Председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов  внесе в Народното събрание предложения за избор на двама свои заместници - Илиана Христова и Мария Филипова. Той направи това на 27 март 2019 г.


А коя е  33-годишната Мария Филипова, която ще поеме управление "Надзор на инвестиционната дейност" на КФН?


Според няколко независими източници  кариерното ускорение  на Филипова се дължи на работата й в Министерството на правосъдието. Тя е била там  по времето, когато заместник-министър бил известният вече като "Карлсон, който живее на покрива", председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев (27.12.2011 г. - 24.01.2013 г.).  Топлите отношения на Филипова и Георгиев  все още са сред най-обсъжданите теми в министерството. Публикуваната на сайта на Народното събрание биография на Филипова до назначаването й от финансовия министър Горанов за председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ)  не разкрива някакви впечатляващи  постижения - тя е юрист, завършила е УНСС, длъжностно лице по регистрация в Агенцията по вписванията, младши юрисконсулт в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, старши експерт в Министерството на правосъдието,  главен експерт в Министерството на финансите и старши юрисконсулт в Българската банка за развитие.


На предишната й длъжност - шеф на ДКХ, Филипова беше многократно издирвана от журналистите  за интервю или за актуална информация. Тя обаче капсулира  Надзора над хазарта и в продължение на около година, колкото време прекара в комисията, не допусна  контакти с журналисти. Тихо дойде и пак  така тихо вероятно ще си отиде, без да стане ясно какви точно ги свърши в този финансов сегмент.


Тук трябва да припомним, че третият заместник-председател,  на който ще разчита Бойко Атанасов, е бившата депутатка от ГЕРБ Диана Йорданова, прославила се със  странния прочит  на заглавието на  глава VII от проектозакона за независимия финансов одит - не като седем, а като транскрипция от англйски -  "Ви Ай Ай". Йорданова бе избрана от Народното събрание за заместник-председател на КФН няколко месеца след назначението й като председател на парламентарната комисия, която трябваше да разследва нередностите при обществените поръчки, възлагани от Мирослав Боршош като директор на НДК.


Ако се окомплектова по предначертания начин,  КФН ще стане гнездо на лоялни кадри без опит. Биографиите на Христова и Филипова не показват никакъв досег със застраховане или с финансови пазари.


Единственият, който има реален стаж във финансовия сектор, остава  членът  на комисията   - Владимир Савов. При поредицата кадрови кризи в КФН той периодично изпълняваше длъжността на един или друг заместник - към момента покрива дупката в "Застрахователен надзор" след оставката на Ралица Агайн миналия август.


Засега не е обявено той да  е в кадровите сметки на властта.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се