Свързани новини

19.05.2020 12:27

В образованието ще има комбинация online и offline: Бивш министър

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Сега всички очакват след Covid-19 светът да се промени. Аз нямам такива очаквания, защото откакто свят светува, едни и същи страсти движат историята.“ Това каза пред БНР проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието и ректор на Нов български университет, настоящ преподавател в НБУ и ректор на Европейския хуманитарен университет във Вилнюс, Литва.

Началото на кризата завари България с 0.3% работещи онлайн, а преди 4 седмици те вече са били 23.7, което е огромен скок, подчерта проф. Игнатов. Той оценява случилото се с дистанционното обучение по време на коронавируса като положително, „тъй като преди трябваше, образно казано, със сопата, по административен път да се въвежда онлайн обучението.“

През 2011-2012 година са били спечелени пари по европейски проект, за да се създаде онлайн платформа за средното образование, разказа Игнатов.

„Когато всички прогресивни сили в България атакуваха чрез съда и на последна инстанция съдът на 17 септември се произнесе, че тъй като учебната година е стартирала на 15-и, вече не може да се въведе, макар че ставаше дума за проект до 2030 година. Ако това беше въведено тогава, щеше да има платформа, отработена и не сега с изключително персоналните, лични усилия на всеки учител и на всяко училище отделно да се търсят инструменти за въвеждане на онлайн обучението.“

Животът се оказва по-силен от административните разпоредби. Администрацията шикалкави, защото електронното управление не й е изгодно, но сега изведнъж ни задължи, изтъкна Сергей Игнатов. По думите му и средното, и висшето образование, което е било по-подготвено в тази област, са влезли в този режим и „няма и да излезем и ще имаме комбинация от online и offline“.

В Германия има дори медицински университети, които не приемат с изпит, единственият изпит е мотивационно писмо, есе „Защо искам да стана лекар“, посочи Игнатов в коментара си на новината, че в Софийския университет "Св. Климент Охридски" тази година ще се влиза само с оценките от матурите.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да