Свързани новини

17.05.2020 20:05

Лекарите ще връщат пари на здравната каса заради COVID-19

Видян 4032 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарите в извънболничната помощ и болниците ще трябва да изработят през следващите месеци дадените им средства за времето на пандемията, става ясно от стенограма на заседание на надзорния съвет на здравната каса, пише Капитал. Почти през цялото време на извънредното положение плановият прием на пациенти в болниците беше преустановен, както и профилактичните прегледи, женските консултации и имунизациите на децата.


Затова в началото на април здравната каса и лекарският съюз се споразумяха с анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности, които касата покрива, че на лечебните заведения - болници, лаборатории и лекарски практики - ще бъдат отпуснати 85% от средствата, които лекарите са получавали през предишните месеци без извънредно положение.


По принцип НЗОК заплаща само извършена дейност и се оказва, че дадените средства на лечебни заведения, които не са извършвали прегледи и лечение, са аванс. В анекса не е разписано за какъв период от време ще трябва лекарите да "изработят" отпуснатите средства.


От Българския лекарски съюз категорично заявиха, че не са подписвали точно такъв текст и няма да допуснат да бъдат връщани или удържани средства от лекарите.


Какво е решил надзорният съвет на НЗОК


Според изчисленията на здравната каса по времето на пандемията болниците са лекували пациенти на обща стойност 155 млн. лв. и няма нито една болница, която да е затворила врати. До 85% остават за доплащане още 7.4 млн. лв., които НЗОК гласува да бъдат преведени на клиниките, които не са ги "изработили".


Надзорният съвет дискутира, че има болници, които въпреки извънредното положение са надхвърлили и изчерпали лимита си за прием на пациенти.


Отделно от това НЗОК доплаща за времето на извънредното положение общо 15.7 млн. лв. на личните лекари (2.5 млн. лв.), специалистите в извънболничната помощ (6 млн. лв.), 4 млн. лв. на зъболекарите и 3 млн. лв. на лабораториите.


От думите на председателя на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева става ясно, че онези лекари, които са работили по време на пандемията, ще получат 100% от изработената сума, а останалите, които не са - 85% от тази през предишните месеци, но през следващите месеци ще трябва да възстановят средствата, които са получили над реално извършената дейност или да я извършат.


"Този, който си ги е изработил, няма да ги връща и няма да му се търси отговорност", казва Начева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.05.2020 21:17

    За най-честния източник на информация за КОВИД-19 се счита швейцарския проект «Swiss propaganda research» Езици: CZ, DE, EN, ES, FI, FR, GR, HBS, HE, HU, IT, JP, KO, NL, NO, PL, PT, RO, RU, SE, SI, SK, TR https://swprs.org/%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%b4-19/

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.