Свързани новини

15.05.2020 15:47

Адвокатурата оспори пред КС одържавяването на лотариите

Видян 1984 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Адвокатурата атакува пред Конституционния съд (КС) в един ден одържавяването на лотарийните игри и текстове от закона банковата несъстоятелност, свързани с бившата Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава "Лекс". Висшият адвокатски съвет получи през 2015 г. с промяна в конституцията правото да сезира КС, когато установи "противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите". 


С първото си искане сега, адвокатурата оспорва текстове от закона за хазарта. Искането е свързано с приетите през февруари разпоредби, с които на практика лотарийните игри бяха обявени за държавен монопол. Лицензите на действащите оператори бяха отнети, а те бяха задължени да изплатят печалбите, въпреки че продажбата на билетчета беше преустановена. Хората обаче още не са си получили обещаните награди, тъй като свързаната с разследвания от прокуратурата бизнесмен Васил Божков "Ню геймс", която организираше Национална лотария, поиска да бъде обявена в несъстоятелност.


Адвокатурата е оспорила новите разпоредби от закона за хазарта, с които беше въведена забрана друг освен Българският спортен тотализатор да организира лотарийни игри. Тя смята, че в тази област не може да има държавен монопол, както и че има противоречие с правото на свободна стопанска инициатива и нарушение на гарантираното от конституцията право на собственост.


 "Изземването на стопанската дейност на частноправни субекти и осигуряването на възможност за осъществяването ѝ под формата и начина, предвиден в промените на закона за хазарта, представлява необосновано погазване на Конституцията, което ощетява не само юридическите, но и физическите лица, включително спечелилите от лотарийни игри, организирани до този момент“, пише адвокатурата.


Това дело в КС е разпределено на Атанас Семов.


Другото искане, което адвокатурата отправи до КС, е за противоконституционни да бъдат обявени 9 разпоредби от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН). За някои от тях самият закон директно казва, че се отнасят само за казуса с Корпоративна търговска банка, други въвеждат общи правила. Едно от основните искания е свързано с придаването на обратно действие на някои от нормите .За докладчик по това дело в КС е определен Красимир Влахов.


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева