Свързани новини

15.05.2020 10:39

Радев: Българите вече излизат от хипнозата след насажданата паника

Видян 2084 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроса какво се случи около пандемията и защо събитията се развиха по този начин. Това заяви президентът Румен Румен при откриването на кръгла маса за социалните и икономически измерения на кризата COVID-19 и европейския опит, предаде 24 часа.



В дискусията, която се провежда в Дом 2 в резиденция "Бояна", участват шефът на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов, социологът Живко Георгиев, проф. Духомир Минев, проф. Николай Неновски, адвокат Александър Кашъмов, много експерти.


Здравната криза вече придоби социално-икономически сътресения. Преодоляването й изисква задълбочен анализ.


Тази дискусия отваря вратата към важната тема за България след коронавируса, обясни държавният глава.


Радев напомни, че още от първия ден е настоявал за адекватни мерки, за да не изпадне страната ни в социална и икономическа криза. И предупредил, че ако няма бърза и адекватна намеса на държавата, последиците от тази криза могат да бъдат много по-опустошителни от коронаируса.


Отпускат се огромни финансови ресурси, но достигат ли те наистина до нуждаещите си. Ако за най-нуждаещите се се предлагат кредити, вместо помощи, държавата губи смисъла си на опора на гражданите, коментира Радев.


Нужен е ясен план за поетапно и сигурно излизане от кризата, напомни той.


Най-важният ресурс за справянето с която и да е криза е доверието в институциите, които управляват. Когато доверие има, когато се харчи прозрачно и средствата се отчитат пред обществото - не колко си дал, а къде, защо и как си изхарчил всеки лев, когато решенията се вземат на база законите и конституцията, а не на определени хрумвания, допълни държавният глава.


Липсата на адекватни мерки ни изправя пред много голям проблем - задълбочаване на бедността и неравенствата. Ако не успеем да преодолеем тази тенденция, рискуваме дълбоки обществени преломи, деградация и засилваща се престъпност, предупреди държавният глава.


Важно е да съгласуваме мерките си с партньорите си от ЕС, защото сме отворена икономика и когато нашите мерки закъсняват от другите или са неработещи, това срива и бездруго ниската ни конкурентоспособност, рискуваме повишаване на емиграцията и нов демографски срив.


продължи >>

Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

Министърът на вътрешните работи Калин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

към хороскоп хороскоп