Свързани новини

14.05.2020 16:47

ЕК започна наказателна процедура срещу София заради квотите в супермаркетите

Видян 3320 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради задължаването на супермаркетите да излагат преференциално и на по-видно място стоките на местни производители. Според ЕК въведените от страната мерки са дискриминационни, предаде euractiv.bg.


По време на извънредното положение заради коронавируса българските власти задължиха търговците да излагат по виден начин и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци. Беше въведено и изискването търговците да закупуват 90% от млякото и млечните продукти от местните производители.


Според ЕК тези задължения са “несъвместими с европейските договори за свободно движения на стоки, тъй като създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни продукти”.


Според Брюксел България ограничава и свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата в магазините и да адаптират веригата си на доставки.


Такива ограничения, припомня ЕК, могат да бъдат оправдани само с императивни съображения от общ интерес, като например общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей