Свързани новини

14.05.2020 10:07

Мутафчийски: У нас има клъстерно Covid-разпространение, което е добре

Видян 1920 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




Все още в страната за наше щастие продължава клъстерното разпространяване и установяване на коронавирусната инфекция, коментира ръководителят на Националния оперативен щаб за  Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски на брифинга, на който оповести актуалните данни за заболяването у нас, предаде БНР.

Той обясни, че клъстерното (в групи, огнища) разпространение улеснява контрола и тестването:

„Така че ние изследваме контактните лица към дадени установени клъстери и колкото повече се отдалечаваме от ядрото на клъстера, толкова по-малко болни засичаме. Сред тези, които са контактни лица от първи ред, има доста по-висок процент на заразени, докато колкото се отдалечаваме  - контактни лица от втори ред и т.н., толкова по-малко са заболелите“.

Във връзка със значителната разлика в броя на заразените, които се установяват в различните дни, Мутафчийски посочи, че това също е свързано с клъстерния модел на разпространение на Covid -19:

„Например само за миналото денонощие около 200 души има от една болница, в която са изследвани хора от медицинския персонал и няма нито един заразен. Това е добре. До известна степен обяснява и колебанията…

Българската популация не е хомогенна“ по отношение на Covid-разпространението, отбеляза проф. Мутафчийски и допълни, че не винаги по-големият брой на тестваните означава и повече засечени случаи на зараза:

„Всъщност всички, които се изказват, че в зависимост от броя на пробите е и броят на заболелите  -днешният ден показва, че не е точно така…

Потвърждава се, че има клъстерно разпространение на болестта, което е много добре. Ние го отчитаме като добре, защото там могат да се съсредоточат всички противоепидемични мерки за ограничаване - сигурно ограничаване.

И ако продължим в този дух и продължи по този начин да могат хората на доцент Кунчев да маркират, да ограничава, да се взимат конкретни мерки за клъстери, това дава и по-големи шансове и за по-нормален начин на живот и в бъдеще“.


 
За последното денонощие 31 са новозаразените, общо случаите на Covid-19 в България са 2100, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб. Увеличението е с 1,5% в сравнение с предишния ден.

От новите 31 заразени 20 са приети в болница, активните области са 9, активните случаи - 1481, каза той на редовния брифинг на щаба тази сутрин. Направените изследвания за денонощието са 1611.

От новите случаи - 12 са в София (Александровска болница - 4, амбулаторни са 8), Ямбол - 6, Плевен - 4, Сливен - 3, Пловдив - 2, Габрово, Кюстендил, Монтана и Пазарджик - по 1.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате